På Fridaskolan i Trollhättan går många elever med toppbetyg. Men på Pisaprovet svarade de fel på över hälften av frågorna. Foto: Colourbox
På Fridaskolan i Trollhättan går många elever med toppbetyg. Men på Pisaprovet svarade de fel på över hälften av frågorna. Foto: Colourbox

Rektor: Det är dags att sluta älta Pisa-proven

Publicerad

Sverige måste se framåt i stället för att fortsätta älta Pisa-undersökningarna.

Det anser rektor Henrik Kamp på Fridaskolan i Trollhättan.

Hans elever presterade klart sämre än normalt när de skrev Pisaprov.

På Fridaskolan i Trollhättan går många elever med toppbetyg. Men på Pisaprovet svarade de fel på över hälften av frågorna, enligt Dagens Nyheters granskning.

– Jag tycker att våra elever tog det seriöst och gjorde sitt bästa och vi tog det verkligen seriöst, säger Henrik Kamp.

Han misstänker att en orsak till de försämrade resultaten är att Pisaproven lämnas in anonymt.

– Man kan fråga sig vad det gör med människor, funderar rektorn.

Kan inte en förklaring vara att era elevers betyg är lite för höga?

– Nej, vi ligger väldigt bra i harmoni med de nationella proven i betygsättningen.

Engelska skolan i Bromma visar liknande låga resultat i Pisa jämfört med nationella prov. Rektorn Marietta Kindberg tror att förklaringen är att många prov på kort tid ger låg motivation när Pisa inte är betygsgrundande.

– Det här är ett problem för Sveriges del, konstaterar hon.

"Se framåt"

Henrik Kamp välkomnar diskussionen om Pisaproven, men anser att det nu är tid att gå vidare.

– Det är dags att resa sig ur askan och se framåt, se vad vi redan gör bra. Annars är det risk att man gräver ned sig.

Henrik Kamp har arbetat i 25 år inom skolan. Under den perioden har elevernas kunskapsnivå sjunkit, medger han.

– Man stöter på fler som har lägre grad av ansträngningsambitioner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag