Foto: Scanpix
 Foto: Scanpix

Rektor ändrade sin sons slutbetyg

Publicerad
Uppdaterad
En friskola i Uppsala gick i konkurs för ett par veckor sedan. Nu avslöjar Upsala Nya Tidning, UNT, att rektorn i efterhand ändrade sin sons betyg - bland annat ett Icke godkänd till Mycket väl godkänd.
Rektorns motivering? Att sonen hade förtjänat ett högre betyg.
Friskolan hade ett kort men problematiskt förflutet. För ett par veckor sedan kulminerade det med att skolan gick i konkurs.
UNT kan nu berätta att skolans rektor ändrade flera av sin sons betyg.
Ett Icke godkänd, IG, för sitt projektarbete blev Mycket väl godkänd, MVG.

"Jag gav honom streck"

Läraren som initialt underkände eleven säger till UNT:
- Han deltog över huvud taget inte i projektarbetet, därför gav jag honom streck i betyg.
I svenska B ska eleven enligt betyget ha tagit 100 poäng och fått Godkänd, G.
Samma lärare uppger att han satte betyget IG.
I kursen lokala nätverk fick rektorns son 100 poäng och MVG:
- Den kursen har aldrig getts på Doctrinagymnasiet, säger läraren, som uppger att han var den ende i personalen som kunde kursen.
Rektorn säger till UNT att sonen har jobbat med skolans intranät och att det räknas som ett projektarbete. Betyget i svenska höjde rektorn efter att ha gett sonen uppgifter att lösa – efter terminens slut.
- Han klarade provet och jag kunde då sätta betyget godkänt i svenska, förklarar rektorn.
Lokala nätverk-kursen? Det betyget fick sonen efter sitt arbete med intranätet, menar rektorn.

Inga idrottslektioner

Dessutom har sonen fått 100 poäng och MVG i idrott. UNT skriver att skolans lärare tidigare har anmält till Skolinspektionen att det inte har bedrivits gymanstiklektioner.
Sonens äldre bror anges som idrottslärare.
- I stället för idrottsundervisning har vi haft idrottsdagar och bland annat varit på Fyrishov, förklarar rektorn för tidningen.
Men betygen verkar få stå kvar.
- Skolan finns inte längre och vi har lagt ner ärendet, säger Claes-Göran Aggebo vid Skolinspektionen.
Nu har dock Erik Pelling, socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige, polisanmält rektorn.
- Det är helt uppåt väggarna. Och eftersom Skolinspektion i artikeln uppgav att de inte avsåg göra någon polisanmälan så har jag nu gjort det, säger Pelling till UNT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag