Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rekordval för kvinnor i Finland

Rekordmånga kvinnor valdes in i Finlands riksdag – 92 av riksdagens 200 ledamöter är nu kvinnor. 

Störst andel kvinnliga ledamöter har De gröna, 85 procent, skriver Hufvudstabladet.  

– I förra valet hade vi en svacka, då antalet minskade med två. Därför kan vi vara extra nöjda nu, säger Johanna Kantola, professor i genusforskning vid Tammerfors universitet, till tidningen. 

Söndags val i Finland blev extremt jämnt. 

Socialdemokraterna blev största parti med ett väljarstöd på 17,7 procent, och det ser ut som att partiledaren Antti Rinne nu får uppdraget att bilda regering. 

Men segern för Socialdemokraterna är ytterst knapp. Sannfinländarna ligger bara 0,2 procentenheter bakom, med 17,5 procent, och flera experter siar att det den kommande regeringsbildningen kommer att bli knepig. 

Men Antti Rinne själv säger dagen efter valet att regeringsförhandlingarna kan bli enklare än befarat. 

– Jag har erfarenhet av hundratals förhandlingssituationer, och utgående från den erfarenheten verkar det som det kunde vara möjligt efter att ha diskuterat med andra partiordförande, säger han till Hufvudstadbladet och menar att faktumet att Finlands EU-ordförandeskap börjar i juli hjälper förhandlingsattityden hos de olika partierna. 

Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet. Foto: EPA
Anna-Maja Henriksson, partiledare för Svenska folkpartiet. Foto: EPA

Kvinnorekord

92 av riksdagens 200 invalda ledamöter är kvinnor – vilket är rekord. 

Finland har nu 46 procent kvinnliga ledamöter, och ligger på en åttonde plats i jämförelse mellan olika parlament, skriver Hufvudstabladet.  

De kvinnliga ledamöterna finns framför allt inom vänsterpartierna. Störst andel kvinnliga ledamöter har De gröna, där 85 procent av partiets invalda kandidater kvinnor. 

– För De grönas del har andelen invalda kvinnor ökat från 46 procent till 85, vilket är svindlande mycket. Socialdemokraterna har däremot tappat från 60 till 55 procent, men kvinnorna är fortsättningsvis i majoritet, säger Johanna Kantola, professor i genusforskning vid Tammerfors universitet till Hufvudstabladet. 

Efter De gröna följer Kristdemokraterna med 60 procent, och Vänstern med 56 procent. Lägst andel kvinnor har Sannfinländarna och Centern, med 31 och 32 procent kvinnor.

Johanna Kantola säger till Hufvudstabladet att det är ett uppmuntrande resultat. 

– I förra valet hade vi en svacka, då antalet minskade med två. Därför kan vi vara extra nöjda nu, säger hon till tidningen.