Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekorduppgörelse nådd efter George Floyds död

George Floyds syster Bridgett Floyd på en pressträff på fredagen.
Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstration i juni 2021, ett par veckor efter George Flods död.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Derek Chauvin står åtalad för att ha dödat George Floyd.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Staden Minneapolis ska betala 230 miljoner kronor till George Floyds familj efter att han dödades vid ett polisingripande i våras.

Det rapporterar amerikanska medier.

Uppgörelsen antogs av ett enigt stadsfullmäktige i Minneapolis på fredagen, rapporterar NBC News. Enligt New York Times är den en av de största någonsin vad gäller polisbrutalitet.

Beskedet kommer kort innan rättegången inleds mot Derek Chauvin, den polis som står åtalad för att ha dödat George Floyd genom att trycka sitt knä mot hans hals. Brottsrubriceringen är enligt NBC i första hand ”mord av andra graden”, vilket innebär att man avsiktligt dödar någon men att brottet inte är planlagt.

Ledde till stora protester

I juli stämde George Flods familj Minneapolis och fyra poliser som var inblandade i gripandet som ledde till hans död.

Det var i maj förra året som en video från polisingripandet spreds och ledde till omfattande protester mot polisbrutalitet mot svarta. Videon visar hur afroamerikanen George Floyd, 46, ligger på mage på marken medan polismannen Derek Chauvin trycker sitt knä mot hans hals. Efter att ha hållits fast i närmare nio minuter, trots att han sa att han inte kunde andas, avled George Floyd.

Orsaken till gripandet var att han misstänktes ha försökt handla med falska sedlar. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.