Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordskadestånd efter fängelsedom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den 67-årige mannen satt i fängelse i nio år för att ha våldtagit sin dotter.

I april friades han och nu tilldelas han rekordsumman 12,6 miljoner i ersättning av JK.

Den nu 67-årige pappan satt nio år i fängelse för att ha våldtagit sin dotter.

I april 2014 friades han av hovrätten från alla anklagelser om flera grova våldtäkter. Han blev därmed den som har suttit längst i fängelse för en felaktig dom i modern tid i Sverige.

Nu har justitiekanslern (JK) meddelat att han får 12,6 miljoner kronor i skadestånd. Det är bland de högsta skadestånd som har betalats ut av JK.

"Av beloppet avser 9 000 000 kr ersättning för lidande, 2 960 000 kr ersättning för förlorad arbetsförtjänst, 420 000 kr ersättning för dröjsmålsränta och 190 000 kr ersättning för ombudskostnader", skriver JK. 

– Det är svårt att värdera lidande i pengar, säger mannens advokat Thomas Olsson till TT.

Hann friges villkorligt

Mannen dömdes 2002 av Västmanlands tingsrätt till tio års fängelse för grova våldtäkter och våldtäkt på dottern. Året därpå gjorde Svea hovrätt samma bedömning, men skärpte straffet till 14 år.

Enligt tingsrätten och hovrätten hade mannen brutalt våldtagit sin dotter upp till 200 gånger mellan 1983 och 1990. Han skulle också ha torterat flickan, som första gången var nio år gammal, med cigaretter och rakblad.

Men den 24 maj 2013 beviljade Högsta domstolen mannen resning. Detta efter att han anfört nya omständigheter och bevis. Då hade redan frigivits villkorligt 2012.

Till grund för Högsta domstolens beviljande om resning låg att kvinnan kommit med nya anklagelser om sexuella övergrepp 2007 - men polisen menade att de uppgifterna inte stämde. 

Advokat Thomas Olsson flaggade redan i april för att det kunde bli ett högt skadeståndskrav.

– Det är klart att det kommer röra sig om avsevärda summor pengar, ha han då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.