Foto: Thierry Charlier
 Foto: Thierry Charlier

Rekordsiffror för M - bottennotering för S

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt når nya rekordhöjder.
I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får Moderaterna sin högsta notering i Demoskops historia - 36,1 procent.
Samtidigt noterar Socialdemokraterna sin lägsta siffra någonsin - 27,8 procent.
- Det är tydligt hur M har ersatt S som det statsbärande partiet, säger Demoskops vd Anders Lindholm.
Årets första mätning från Expressen/Demoskop bekräftar opinionsutvecklingen efter valet. Moderaterna ökar med 1,3 procentenheter och landar på rekordnivån 36,1 procent. Samtidigt fortsätter krisen för Socialdemokraterna. Nu ligger S på 27,8 procent, vilket är den lägsta nivån någonsin i Demoskop.
- Det är slående hur S har fortsatt att tappa mark. Å andra sidan finns det ingenting som talar för att S skulle vinna någon mark innan partiet har kommit på banan igen vad gäller ledarskap. Dessutom är den politiska riktningen för S för närvarande otydlig, säger Anders Lindholm på Demoskop.

"Har oss själva att skylla"

Mätningens förändringar är inte statistiskt signifikanta men Lindholm menar att den visar på den viktigaste trenden.
- Den här mätningen visar att kampen står mellan S och M, och det överskuggar allting annat. Den tidigare trenden fortsätter: M tar mark samtidigt som S tappar, säger Lindholm.
Men samtidigt som Moderaterna når nya höjder börjar huvudvärken med de andra allianspartiernas problem gå från molande till skriande.
Kristdemokraterna noterar 3,7 procent och ligger alltså fortfarande under fyraprocentspärren. Centerpartiet lyckas bara knappt hålla näsan ovanför vattenytan med 4,1 procent. Folkpartiet fortsätter att vara alliansens näst största parti men skrapat bara ihop 6,6 procent i Demoskop.
Ute i de mindre allianspartierna grymtas det om att Moderaternas dominans har gått ut över småpartierna. Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson pekar också på Moderaternas storlek.
- Vi i alliansen har hamnat i skuggan av det stora Moderatpartiet och vi uppfattas som näst bäst men inte det bästa partiet.
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg vill däremot inte skylla på M.
- Vi har oss själva att skylla att vi inte gjort bättre ifrån oss i valet och det är också vi själva som ska se till att vi blir bättre på att ha en politik som stämmer med människors behov idag.
Trots småpartiernas problem lyckas alliansen, tack vare Moderaterna, öka ledningen mot de rödgröna. Nu skiljer 7,9 procentenheter. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten:
- Mätningen bekräftar valresultatet och alliansens tydliga övertag. Samtidigt är det svårt att dra stora växlar på opinionsundersökningar just nu i det här politiska läget, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag