Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordsiffror för Jimmie Åkesson

Jimmie Åkessons Sverigedemokrater har för första gången i en Sifomätning fått över tio procent av rösterna. Partiet är också det tredje största.

Sverigedemokraterna har rekordstort väljarstöd.

I Göteborgs-Postens och Svenska Dagbladets senaste Sifo-mätning, som publiceras i dag, når partiet 10 procent - och är därmed tredje störst i riksdagen.

- Det är en del i en positiv trend, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, till Expressen.

Expressens avslöjande om att SD:s Erik Almqvist ropat rasistiska och sexistiska tillmälen, och att han och kollegorna Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnat sig med järnrör under en utekväll för två år slog ned som en bomb.

Westling och Almqvist lämnade sina partiuppdrag och Ekeroth har tagit en timeout, men både han och Almqvist har kvar sina riksdagsplatser.

Kort efteråt avslöjade Expressen att partiets riksdagsman Lars Isovaara anmälts av polisen misstänkt för att ha förolämpat en riksdagsvakt med rasistiska och nedsättande kommentarer. Utredningen lades ned, men Isovaara tvingades lämna sin post.

Men skandalerna tycks inte ha påverkat väljarsympatierna för partiet.

Högsta noteringen

I flera mätningar på senare tid har SD ökat och i Sifo-undersökningen som presenteras i GP och SvD i dag når partiet 10,0 procent.

Det är den högsta noteringen SD fått i den här Sifo-mätningen.

- Det är en del i en positiv trend. Sedan vet vi att det går upp och ner, men man ska inte dra för stora slutsatser av enskilda mätningar, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna.

"Vi kommer fortsätta öka"

SD:s pressekreterare Eric Myrin har en teori om det positiva resultatet:

- Så länge de andra partierna inte tar tag i problemen med invandringen så kommer vi fortsätta att öka. Det är det som den här mätningen visar på, säger han.

Vinner i alla läger

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid universitetet i Göteborg, menar att framgångarna beror på eurokrisen, varsel och att Socialdemokraterna och Moderaterna uppfattas som alltför lika.

- Man för en diskussion på elitnivå som människor inte riktigt känner igen sig i. Mycket av politiken är riktad mot att lösa livspusslet för en ganska välbärgad del av väljarkåren, och anledningen är att där finns marginalväljarna 2014, säger Henrik Ekengren Oscarsson till GP.

Sifo-siffrorna visar att SD vinner väljare i alla läger, skriver GP. Stödet är alltjämt störst i Skåne och Blekinge. I Stockholm är stödet lägst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.