Miljöpartiet får rekordstort stöd i en ny Sifomätning. Foto: Cornelia Nordström
Miljöpartiet får rekordstort stöd i en ny Sifomätning. Foto: Cornelia Nordström

Rekordökning för MP - men bottennotering för Juholt

Publicerad
Uppdaterad
S rasar och MP rusar.
Nytt bottenrekord för Håkan Juholt med 25,4 procent, visar Sifo.
Samtidigt träder Miljöpartiet fram som tredje kraft i svensk politik med 12,3 procent.
Rekordstora Miljöpartiet, som ökar med 2,3 procentenheter, börjar bli en allvarlig utmanare till rekordsvaga Socialdemokraterna, som minskar med 2 procentenheter.
MP är nu hälften så stort som S, enligt Sifos nya opinionsmätning som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.
- Det visar att det börjar bli ont om tid för Håkan Juholt. Många hade hoppats att botten var nådd, säger S-märkte stats­vetaren Ulf Bjereld till GP.

Lika stora i Stockholm

Sedan den stora förtroendekrisen för Juholt i oktober har S förlorat mer än 350 000 väljare, skriver SvD. De flesta har gått till MP eller "soffan", några har gått över blockgränsen till M.
MP lockar främst kvinnor och välutbildad medelklass i storstäderna. I Stockholms stad och län är MP lika stort som S. Det visar att MP nu har god en chans att bli en tredje politisk kraft.
Håkan Juholt. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix- MP har blivit ett starkare och tydligare alternativ i storstäderna och här finns ett aktivt flöde från S. Det kan bli svårt för S att återta, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD.

Stor skillnad mellan blocken

M är nu i särklass störst med 34,4 procent.
V får 6,3 procent. FP, C och SD ligger alla över 5 procent, medan KD ligger strax över nedflyttningsstrecket med 4,3 procent.
Alliansen får 49,6 procent mot den rödgröna oppositionens 44,0 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag