Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rekordmycket kritik
av KU till regeringen

Mest kritik får vice statsministern och miljöministern Åsa Romson som prickas av ett enigt KU för utnämningen av Yvonne Ruwaida till statssekreterare, ett uttalande om vargjakt och för påståendet om att regeringen utlyst extraval.

Foto: Anna-Karin Nilsson
Redan i fredags berättade Sveriges radios Ekot att Stefan Löfven och hans ministrar skulle få kritik av ett enigt KU. Foto: Sven Lindwall

KU tycker att utrikesminister Margot Wallström har hanterat erkännandet av Palestina på ett felaktigt sätt.

Foto: Axel Öberg

En av de som prickas är sjukvårdsministern Gabriel Wikström, enligt Ekot.

Foto: Robin Aron

Även infrastrukturminister Anna Johansson prickas.

Foto: Tommy Pedersen

Bostadsminister Mehmet Kaplan prickas också av KU.

Foto: Anna Svanberg

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht prickas.

Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt

Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, prickas.

Foto: Lisa Mattisson Exp
1 / 9

Regeringen kritiseras på rekordmånga punkter av riksdagens konstitutionsutskott.

Mest kritik får vice statsministern och miljöministern Åsa Romson som prickas på tre punkter - bland annat för ett uttalande om vargjakt.

När Expressen träffar språkröret på tisdagskvällen vägrar hon kommentera och hänvisar i stället till sin pressekreterare:

- Nej, tyvärr jag kan faktiskt inte det. Du får ringa till Helena, säger hon.

Av 21 granskade ärenden prickas regeringen i tio.

Konstitutionsutskottets resultat av den årliga granskningen presenterades på en pressträff som inleddes klockan 14 på tisdagen.

En KU-ledamot säger inför pressträffen till Expressen att betänkandet är sensationellt.

– Det är med stor tillfredsställelse jag konstaterar att vi har i det närmaste ett helt enigt granskningsbetänkande, säger Andreas Norlén, M, KU:s ordförande under presskonferensen.

Han nämner tre av de tio ärendena:

• Palestina. Här konstaterar KU regeringen i kommunikation utåt framfört att man avsåg att erkänna Palestina som stat redan före utrikesnämndens sammanträde. Här anses Stefan Löfven och Margot Wallström ha ett övergripande ansvar.

<p>Mest kritik får vice statsministern och miljöministern Åsa Romson som prickas av ett enigt KU för utnämningen av Yvonne Ruwaida till statssekreterare, ett uttalande om vargjakt och för påståendet om att regeringen utlyst extraval.</p> Foto: Anna-Karin Nilsson
Redan i fredags berättade Sveriges radios Ekot att Stefan Löfven och hans ministrar skulle få kritik av ett enigt KU. Foto: Sven Lindwall
<p>KU tycker att utrikesminister Margot Wallström har hanterat erkännandet av Palestina på ett felaktigt sätt.</p> Foto: Axel Öberg
<p>En av de som prickas är sjukvårdsministern Gabriel Wikström, enligt Ekot.</p> Foto: Robin Aron
<p>Även infrastrukturminister Anna Johansson prickas.<br></p> Foto: Tommy Pedersen
<p>Bostadsminister Mehmet Kaplan prickas också av KU.<br></p> Foto: Anna Svanberg
<p>Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht prickas.<br></p> Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt
<p>Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, prickas.</p> Foto: Lisa Mattisson Exp
1 / 8

• Bromma flygplats. KU anser att det var olämpligt att föregripa riksdagens beslut innan man beslutade om en utredning.

• Förbifart Stockholm. Regeringens beslut om frysning togs inte, enligt KU, i enlighet med regeringsformens beslutskrav. S-ministern Anna Johansson kritiseras här.

Romson prickas i tre ärenden

Vice statsministern och miljöministern Åsa Romson är den som får mest kritik av KU. Romson prickas för

ett uttalande om vargjakt som delar av KU anser kan ha påverkat lässtyrelsens agerande och ett påstående att regeringen utlyst extraval under en frågestund i riksdagen. Dessutom kritiserar KU det faktum att miljödepartementet skickat ut ett felformulerat pressmeddelande om statssekreterare Yvonne Ruwaidas arbetsuppgifter.

Miljöpartiets KU-ledamot Agneta Börjesson anser dock att kritiken mot regeringen inte är "särskilt hård".

– Jag tycker egentligen att de flesta punkterna handlar om att det finns lite förbättringspotential på regeringskansliet. Det här är inte de tunga granskningarna, det är inga Nuon- eller Saudiaffärer. Det handlar om att man skrivit lite fel i ett pressmeddelande eller sagt något fel i en debatt eller sagt något annat litet uttalande som kan misstolkas, säger hon.

När Expressen träffar Åsa Romson på tisdagskvällen vill hon inte kommentera KU-kritiken utan säger att hon har bråttom i väg och hänvisar till sin pressekreterare.

- Nej, tyvärr jag kan faktiskt inte det. Du får ringa till Helena, säger Romson.

Redan i fredags berättade Sveriges Radios "Ekot" att Stefan Löfven och hans ministrar skulle få kritik av ett enigt KU.

– Våra utgångspunkter har varit att vi inte varit nöjda med hur förhållandena varit under de två föregående mandatperioden, säger Socialdemokratiska KU-ledamoten Björn von Sydow som för fram de rödgrönas synpunkter.

– Vi har velat sträva efter enighet så mycket vi kan och vi har gjort det mot bakgrund av det parlamentariska läget efter valet, säger han.

Borde ha lyssnat på samtalen i utrikesnämnden

Gällande Palestina-frågan säger von Sydow att regeringen borde ha lyssnat på samtalen i utrikesnämnden.

Han nämner flera punkter där statsministern agerat korrekt - bland annat i och med decemberbudgetkrisen och tillsättningen av statsråd.

En av de som prickas är sjukvårdsministern Gabriel Wikström, enligt Ekot.

- Den tyngsta kritiken riktas mot regeringen i vårdvalsfrågan samt frågan om Palestina, säger KU-ledamoten Per-Ingvar Johnsson, C.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström hälsar via sin pressekreterare Helena Paues att han inte har möjlighet att lämna någon kommentar eftersom han har andra åtaganden under dagen.

Även infrastrukturminister Anna Johansson, bostadsminister Mehmet Kaplan, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, prickas.

Infrastrukturminister Anna Johansson har möjlighet att kommentera enligt hennes pressekreterare Elin Tibell. Sven-Erik Bucht och Helene Hellmark Knutsson meddelar också via respektive pressekreterare att de inte har möjlighet att kommentera under dagen. Samma sak gäller bostadsminister Mehmet Kaplan.

– Han är tyvärr inte anträffbar. Han står i talarstolen hela dagen och kvällen, säger hans pressekreterare Hakim Belarbi.

Inte heller Infrastrukturminister Anna Johansson har möjlighet att kommentera.

– Tyvärr, hon har smockfullt hela dagen, säger henne pressekreterare Elin Tibell.

Bostadsminister Mehmet Kaplan har inte heller möjlighet att ge någon kommentar.

– Han är tyvärr inte anträffbar. Han står i talarstolen hela dagen och kvällen, säger hans pressekreterare Hakim Belarbi.

KU tycker också att utrikesminister Margot Wallström har hanterat erkännandet av Palestina på ett felaktigt sätt och att också statsminister Stefan Löfven bär ansvar för detta.

Stefan Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin meddelar att statsministern befinner sig i Paris och inte är anträffbar för en kommentar. Margot Wallström nås inte heller för en kommentar.

– Hon har inte möjlighet att kommentera det, hon sitter upptagen i möten, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman.

"Det här är en ganska ny företeelse"

Agneta Börjesson, MP, säger att man granskat 28 ärenden - både denna och föregående regering.

– Vi har också granskat frågan om Vattenfall och här hoppas jag att vi kan återkomma, säger Börjesson och syftar bland annat på hur styrningen sköts.

Börjesson tar upp oppositionens tillkännagivanden om Bromma flygplats.

- Det här är en ganska ny företeelse. Det är oerhört att man inte lägger locket på debatter och breda överenskommelser, säger hon.

Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby, V.

- Vi har lite olika syn på vad som är huvudpoängen i de olika uttalandena, säger hon och tar upp Palestina-frågan som exempel.

Hon säger att KU klargjort att man i en regeringsförklaring faktiskt kan säga att man avser erkänna Palestina.

- Annars skulle det bli en ganska torftig förklaring, säger hon och poängterar att man i stället kritiserar att det inte bereddes i utrikesnämnden.

FP:s KU-ledamot Mathias Sundin:

- Man kan konstatera att antalet ärenden är all time high, säger han och tillägger:

- Åsa Romson får faktiskt mer kritik än vad hela regeringar brukar få, säger han.

KU:s vice ordförande, Björn von Sydow tonar ner kritiken.

– Jag tycker inte att man ska se bara på antalet. Vi har 30 ärenden och anmälningar. I vissa fall är de skarpa och i andra fall är de mildare, nära tillrättavisande, säger han.

Den allvarligaste kritiken anser von Sydow är den gällande valfrihet om valfrihet inom vården.

– Jag tycker att den allvarligaste är att man inte har gått till Lagrådet.. Lagrådet är en mycket viktig del i att granska kommande lagförslag.

– Regeringen har sagt att vi ska åstadkomma vad vi gjorde för ett par år sedan. Det är ingen anledning att inte gå till Lagrådet..

Tuve Skånberg, KD är starkt kritiskt till Åsa Romson.

– Jag skulle föreslå henne att sätta upp en liten skylt vid sitt skrivbord med KU ser dig.

– Om hon inte sätter upp skylten tror jag inte att hon på sikt klarar av den position som hon är i.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!