Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga utvisade till Afghanistan samtidigt

Protester mot Migrationsverket – rekordmånga utvisade
Migrationsverkets förvar i Märsta.Foto: Google
50 personer utvisades till Kabul i ett chartrat plan till Kabul under tisdagskvällen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

50 personer utvisades till Kabul i ett chartrat plan till Kabul under tisdagskvällen, skriver Dagens Nyheter

Det är det högsta antalet som utvisats från Sverige samtidigt. 

Utvisningen var väntad och tisdagskvällen kantades av protester utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. Men utvisningen fortlöpte trots detta enligt plan. 

Totalt 50 personer utvisades till Kabul, bekräftar gränspolisen för DN. Samtliga passagerare ombord planet var män över 18 år. 

Majoriteten hade fått avslag 

Tre personer utvisades på grund av domslut efter brott och resterande utvisade hade fått avslag på uppehållstillstånd i Sverige.

”Med på den aktuella återvändandeinsatsen fanns endast återvändare från Sverige, men insatsen var delvis finansierad av EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex, skriver polisens pressekreterare i ett mejl till DN. Man skriver vidare: 

”På plats i Kabul möttes återvändarna av polisens återvändandesambandsman och afghanska myndigheter, och då övergår ansvaret från Sverige till Afghanistan.”