Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordmånga USA-bomber fälldes över Afghanistan

Ett sjukhus i Kunduz, Afghanistan, träffades i ett amerikanskt luftanfall under 2015.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN / NTB Scanpix

USA genomförde rekordmånga bombanfall i Afghanistan från januari till september, visar statistik från det amerikanska försvaret.

Totalt släpptes 5 213 bomber över landet under perioden.

Samtidigt skriver FN i en ny rapport att antalet dödade civila i Afghanistan ökar.

USA har slagit rekord i hur många bomber som fällts över Afghanistan, visar ny statistik från den amerikanska försvarsmakten. Mellan januari och september 2018 fälldes 5 213 bomber över landet, fler än något tidigare år.

Det tidigare rekordet var 2010, då 5 101 bomber fälldes över Afghanistan, rapporterar Forbes.

De amerikanska siffrorna visar på en kraftig ökning av bombanfallen de senaste åren jämfört med under slutet av Barack Obamas presidentskap. 2017 fälldes 4 361 bomber, medan siffran för 2016 är 1 337 och siffran för 2015 är 947.

Ny strategi

Ökningen beror enligt Forbes på att USA:s försvarsminister Jim Mattis som ett led i Donald Trumps nya strategi för Afghanistan ändrade reglerna för koalitionens styrkor. Numera får de avfyra vapen utan att först ha haft kontakt med fienderna, allt för att kunna vara mer effektiva.

Även antalet soldater som placerats i Afghanistan har ökat som en del av Trumps strategi. Nu finns 14 000 amerikanska soldater i landet i syfte att försöka begränsa en ökande extremism.

De nya reglerna, tillsammans med en ökning av afghanska luftanfall, har lett till att fler civila har fallit offer för konflikten. Det visar en ny rapport från FN. 2 798 personer dödades mellan januari och september. 5 252 personer skadades. Senast så många civila dödades under årets första nio månader var 2014, då 2 865 dog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.