Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga rån mot barn och unga

Nya siffror från Brå.
Antalet polisanmälda rån mot barn under 18 ökar i Sverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bara de senaste tre åren har antalet anmälda rån mot barn ökat med 75 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Rekordmånga rån mot barn har polisanmälts under 2019:s första hälft, detta efter chockerande höga siffror för 2018.

Bara de senaste tre åren har antalet anmälda rån mot barn ökat med 75 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra, säger Sven Granath, kriminolog på Polismyndigheten, till SVT.

Antalet polisanmälda rån mot barn forstätter att öka med rekordfart i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

De senaste 12 månaderna har 2 216 rån mot barn anmälts till polisen, en ökning med 24 procent i jämförelse med motsvarande period föregående år.

Bara mellan januari och juni i år har 1 247 rån mot barn polisanmälts, en ökning med 34 procent från 2018:s första sex månader.

– Det kan vara fråga om en överflyttning från rån mot äldre och mot butiker där man tidigare kunnat få tag på kontanter. Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra, säger Sven Granath, kriminolog på Polismyndigheten, till SVT.

Regeringen lovar fler poliser

Regeringen har utlovat en storsatsning på polisen och att utöka kameraövervakning i det offentliga rummet, i hopp att detta ska stävja de brott som ökar i Sverige. 

År 2024 har den S-ledda regeringen satt som mål att Sverige ska ha 10 000 fler polisanställda.

Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, vill skärpa lägsta straffet för rån som i dag är ett års fängelse.

– Personer som inte kan skilja på mitt och ditt ska inte vara ute i samhället och röra sig. De ska få kännbara straff och deras brottsoffer ska få upprättelse, sa Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till Expressen i juli i år.

– Det är allvarligt även när man ”bara” rånas på mobil eller jacka. Det sätter djupa spår för resten av livet i unga människor, säger Johan Forssell.

I en jämförelse med år 2015 blir ökningen ännu mer drastisk - från 1 084 anmälningar till 1 896 år 2018, en ökning med hela 75 procent, enligt BRÅ.