Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga frias för mord: ”Mer skjutvapen”

Pappans utpekade rånkumpan Mwaka Kalula mördades på öppen gata.
Polisen arbetade intensivt på platsen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisen söker av platsen i Malmö där en mamma mördades med sitt barn i famnen den 26 augusti.Foto: JENS CHRISTIAN

Allt fler mordåtalade som använt skjutvapen frias.

Under första halvan av 90-talet dömdes 80 procent av de åtalade – nu har den siffran sjunkit till mellan 20 och 25 procent, rapporterar SR:s ”I lagens namn”.

Samtidigt har antalet åtal gällande dödligt våld med skjutvapen ökat dramatiskt.

Sverige har under de senaste åren kontinuerligt skakats av allt fler dödsskjutningar – och efter två uppmärksammade kvinnomord har debatten nu vaknat till liv på nytt.

I måndags förra veckan mördades läkaren Karolin Hakim, 31, i Malmö när hon gick sitt barn i famnen på öppen gata mitt på dagen. Under natten till onsdagen sköts sedan Ndella Jack, 18, ihjäl då hennes lägenhet i Råcksta utanför Stockholm besköts med automatvapen.

Bland de personer som åtalades för mord med skjutvapen mellan 2013-2017 friades nästan hälften, visar undersökningen.

Förändringarna från situationen på 1990-talet är enorma. 

– Första halvan av 90-talet klarade man upp 80 procent av den här typen av mord, och de senaste åren ligger man på mellan 20 och 25 procent, säger Mikael Rying, kriminolog på polisens Nationella operativa avdelning, till SR:s ”I lagens namn”.

Mellan 2013 och 2017 åtalades 125 personer i 47 fall. Mellan 1995 och 1999 förekom bara 16 sådana rättsfall.

Polisen: ”Lösa nätverk”

Mikael Rying på polisen berättar att han inte är ett dugg förvånad över att allt färre mord med skjutvapen klaras upp.

– I dag är det lösa nätverk, det är svårare att ringa in precis vilka personer som kan vara aktuella. De bryter de sig ur grupperingarna fortare, det finns egentligen ingen riktig struktur kring de här nätverken och gängen. Det blir helt enkelt svårare för domstolen att avgöra vad var och en har gjort än vad det var på 90-talet, säger Mikael Rying.

Andra bidragande orsaker är exempelvis att det har blivit svårare att få folk att våga vittna och att polisens arbetsbörda har blivit tyngre eftersom det totala antalet skjutningar har ökat kraftigt, något som kräver enorma polisresurser som inte alltid existerar.

Dessutom har de misstänkta brottslingarnas benägenhet att erkänna brott minskat.

”Gått över mer till skjutvapen”

”I lagens namn” rapporterar att allt fler mord med skjutvapen hamnar hos polisens kalla fall-grupper. 

Göran Olsson arbetar på Stockholmspolisens kalla fall-grupp. Han berättar för programmet att det dödliga skjutvapenvåldet i polisregion Stockholm utgör 75 procent av alla inkommande ärenden.

– Det har blivit mer de senaste åren. Om man tittar på 2000-talet så har det gått över mer till skjutvapen, säger Göran Olsson.

På söndagen meddelade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att man kräver att regeringen och övriga riksdagspartier genast går med på en tio punkter lång åtgärdsplan för att stoppa gängskjutningarna.