Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga bytte namn under 2015

Nu byter rekordmånga namn för att skapa en egen identitet.Foto: Colourbox
Hittills i år har PRV fått in 9 142 ansökningar om namnbyte, 600 fler än förra året. Namnbytena har ökat stadigt under de senaste 15 åren.Foto: Colourbox

Vad sägs om att heta något alldeles eget, som Janesparr, Stevstråle eller kanske rentav Clintebratt? Nu byter rekordmånga namn för att skapa en egen identitet.

Fakta: Rekord i namnbyten

2015 kom 9 142 ansökningar om namnbyte in till PRV Tidigare har det sett ut så här:

2014: 8 542 namnbyten

2013: 8 274 namnbyten

2012: 7 934 namnbyten

2011: 7 533 namnbyten

2010: 7 257 namnbyten

Av alla ansökningar nobbas ungefär en procent, oftast på grund av namnet är för likt något annat.

Källa: Patent- och registreringsverket

– Vi ser att folk vill sticka ut, och tar gamla släktnamn som inte är vanliga, eller hittar på egna, nya namn, säger Benjamin Winsner, jurist på namnenheten på Patent- och registreringsverket (PRV).

Hittills i år har PRV fått in 9 142 ansökningar om namnbyte, 600 fler än förra året. Namnbytena har ökat stadigt under de senaste 15 åren.

Varumärke på nätet

– Man vill särskilja sig från andra med ett eget förnamn, efternamn eller smeknamn, som Blondinbella. Det blir som ett varumärke för en själv.

Det kan ha att göra med att allt fler vill synas på sociala medier och att namnet som varumärke blir viktigt för att tränga igenom "bruset", tror Benjamin Winsner.

– Den här ökningen har kommit i samma veva som internet, och vi tror att många vill sticka ut på nätet, säger han.

Identitet

För många är ett namnbyte också ett slags ställningstagande för visa att man hör ihop då man har gift sig och skaffat barn.

– Namnet är ett försök att skapa en egen identitet och visa att man är en ny familj, säger Benjamin Winsner.

Många vill återta gamla, speciella släktnamn, men det är inte helt enkelt att få tillstånd.

– Namnlagen säger att man får ta ett gammalt släktnamn om det burits i två generationer under de senaste fyra generationerna tillbaka. Annars får vi inte godkänna det.

Men för nya, påhittade namn har PRV blivit betydligt mer tolerant.

– Vi ska bedöma vad som är lämpligt, men den bedömningen har ändrats på senare år. Numera godkänner vi sådant som kanske inte hade accepterats för tio år sedan. Samhället har också blivit mer öppet, och gränserna har suddats ut. Det har gjort att vi godkänner bokstavskombinationer som inte är typiskt svenska och därmed inte ansågs som lämpliga tidigare, säger Benjamin Winsner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.