Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordmånga britter söker medborgarskap i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Datumet för Storbritanniens utträde ur EU är satt till den 29 mars.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rekordmånga britter söker svenskt medborgarskap.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rekordmånga britter sökte svenskt medborgarskap i januari, rapporterar Sveriges Radio.  

Bara under årets första månad kom 471 ansökningar in – att jämföra med 2015, då det kom in 515 stycken under hela året.

– Vi kan ju inte utesluta att det har att göra med brexit, säger Mats Johansson, chef på medborgarskapsenheten på Migrationsverket till SR. 

2016 röstade Storbritannien för ett utträde ur EU. Ännu pågår förhandlingarna kring de exakta formerna för ett sådant utträde. 

Datumet för utträdet är satt till om två månader, men redan efter omröstningen 2016 märktes en ökning i hur många britter som sökte svenskt medborgarskap, skriver Sveriges Radio.  

Men nu, med knappt två månader kvar, är det rekordmånga britter som ansöker om svenskt medborgarskap. 

Bara i januari har 471 britter ansökt. Jämförelsevis kom det in 515 ansökningar under hela 2015, skriver SR. 

– Vi kan ju inte utesluta att det har att göra med brexit, men det är inget som vi analyserar eller tittar närmare på, säger Mats Johansson, chef på medborgarskapsenheten på Migrationsverket, till SR. 

Lång väntetid 

Han säger att det normala för britter som vill bli medborgare i Sverige är att man ska ha varit bosatt här i fem år, men att det kan finnas undantag. 

– Om man har bott här i tre år, och under den tiden varit gift eller bosatt med en svensk medborgare i två år, så kan man uppfylla kraven efter tre år, säger Mats Johansson till SR. 

Men väntetiden för att få medborgarskap lång. 

– Just nu är väntetiden över två år för det stora flertalet för de som har sökt om svenskt medborgarskap. Regeringen ska skicka ut ett förslag om hur vi ska göra med alla brittiska medborgare och vad som gäller om de träder ut fullt ut, så vi får avvakta det, säger Mats Johansson till SR.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.