Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga bränder i Amazonas regnskog

På ett satellitfoto från 13 augusti syns flera skogbränder i Brasilien. Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRUNO KELLY / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Just nu rasar cirka 9 500 bränder i världens största tropiska regnskog Amazonas – bara i Brasilien. 

Rekordmånga bränder har drabbat den brasilianska regnskogen i år, enligt det Nationella institutet för rymdforskning (INPE), rapporterar Reuters

Nära 73 000 bränder har noterats av institutet hittills i år. Det är en ökning med 83 procent jämfört med samma period förra året och den högsta siffran sedan mätningarna startade 2013. 

Nytagna bilder visar hur svart tjock rök täcker stora delar av norra och centrala Brasilien, framför allt i delstaterna Rondônia, Pará och Mato Grosso, skriver BBC. 

Människor som startar bränderna i Amazonas 

Skogsbränder är vanligt förkommande under torrperioden i landet, men startas ibland avsiktligt av jordbrukare som på olaglig väg röjer mark för sin boskap.

– Det är inget ovanligt med klimatet i år eller nederbörden i Amazonas, säger Alberto Setzer, forskare vid INPE, till Reuters. 

– Torrperioden skapar gynnsamma förhållanden för spridningen av skogsbränder, men det är människor som startar bränderna, antingen medvetet eller oavsiktligt, forsätter han. 

President Bolsonaro tillbakavisar varningarna

Den stora ökningen har inträffat sedan Jair Bolsonaro tillträdde som Brasiliens president i januari. Bolsonaro har ignorerat den internationella oron över ökad avskogning och lovat att stora delar av Amazonasregionen ska avverkas för jordbruk och gruvdrift.

Bolsonaro tillbakavisar varningarna och hävdar att statistiken från INPE är felaktig. 

– Jag väntar på nästa omgång siffror, som inte kommer att vara påhittade. Om de är alarmerande, så kommer jag att notera dem framför er, sade han till reportrar, enligt Reuters. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.