Rekordmånga björnar jagas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I morgon startar björnjakten.  

288 björnar har tilldelats över sju län. Men fler än så borde skjutas, anser vissa.  

-  Man borde få tillstånd betydligt snabbare att ta björnar som visar sig nära bebyggelsen, säger lantbrukaren Åke Henriksson i Dalarna.

Bra med björnjakt. Familjen Henriksson bestående av Åke Henriksson, Jill Henriksson och sönerna Erik, 15, Johan, 13, bor i Larborn i Falu kommun i Dalarna. För en vecka sedan sköts en för närgången björn som länge rört sig nära byn.
Foto: Foto: Henrik Hansson
Polisen tar hand om den björn som sköts i Lamborn förra fredagen.

Förra fredagen sköts en björnhane på 150 kilo i samhället Lamborn  i Dalarna. Polisen fattade beslut om skyddsjakt efter att björnen blivit för närgången.

 - Björnen har varit här i flera omgångar. Det är viktigt att få bort den typ av björnar som har tappat respekten för människor och visat ett onaturligt beteende. Normalt är ju björnen väldigt skygg. Nu känns det olustigt när de kan gå i trädgårdarna, säger Åke Henriksson, lantbrukare och tvåbarnsfar i Lamborn.

3 200 björnar i Sverige

 Han och hans familj är glada åt att fler björnar nu ska få skjutas. Men skyddsjakten -  som måste godkännas då björnen utgör en absolut fara -  sker inte tillräckligt ofta, menar Åke Henriksson.

 Det finns drygt 3200 björnar i landet -  det högsta antalet på 200 år.  I årets björnjakt är tilldelningen också högre än på länge  -  288 djur. Flest tilldelas Jämtland -  90 mot Norrbotten där man får skjuta 72 djur.

Jakt nödvändigt

 - Vill man att stammen ska stabiliseras så är det helt klart att man behöver jakt, säger Ola Larsson, handläggare på naturvårdsverket, som har det övergripande ansvaret för viltförvaltningen  i Sverige.

 Jakten pågår till 15 oktober förutom i fjällregioner i Norrbottens län där den avslutas  30 september.

 Förra året sköts totalt 236 björnar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.