Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordmånga båtar såldes förra året

16 miljoner glassbåtar såldes förra året.
Foto: Press

Den klassiska glassbåten fortsätter att ätas.

Förra året såldes knappt 16 miljoner stycken. 

– Vi är alla tagna lite på sängen, säger Sias marknadschef Dan Bengtsson i en kommentar till GP.

Siffran kommer från glassproducenten själv – och visar svenskens glassmönster. Som att norrlänningen äter i snitt 8,1 liter glass om året, jämfört med genomsnittet på 7,3. 

Hela den svenska glassmarknaden ökade med 2,3 procent förra året.

– Vi ser en fortsatt effekt av pandemin, man äter mer glass hemma och konsumenten väljer i allt högre utsträckning flerpack, alltså en box med flera glassar. Under 2021 ökade flerpack med nära sju procent och då ökade det från en rekordhög nivå, säger Dan Bengtsson, marknadschef Sia till GP.

Pandemin påverkar

Och svenskens favorit är fortfarande en klassiker. 

15 658 000 såldes i hela riket. Det är cirka två miljoner fler än året innan. Framför allt var glassen mest populär i mellersta Sverige. Östergötland, Västra Götaland och Halland ligger i topp. 

– Det är en påtaglig ökning, vi är alla tagna lite på sängen. Men det har ju varit ett fortsatt aningen oroligt år, många håller nog fast vid det man känner till och har en relation med. Vi noterar också att pandemin tycks ha gjort svenska konsumenter mer benägna att välja svenskproducerat och svenska råvaror, säger Sias marknadschef Dan Bengtsson i en kommentar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.