Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malala och Kailash Satyarthi får fredspris

Påve Franciskus är förhandsfavorit bland de som valt att spela på vem som får priset.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Årets fredspristagare är pakistanska Malala Yousafzai och indiska Kailash Satyarthi.

Yousafzai och Satyarthi får priset för deras kamp för barns- och ungas rättigheter.

Malala blir därmed den yngsta Nobelpristagaren genom tiderna.

Den norska Nobelkommitté offentliggjorde på fredagsförmiddagen årets fredspristagare. Priset går till 17-åriga pakistanska Malala Yousafzai och indiska Kailash Satyarthi med motiveringen: "för deras kamp mot förtryck av barn och unga och för alla barns rätt till utbildning".

Yngst

Malala är därmed den yngsta personen att motta Nobelpriset genom tiderna.

– Trots sin ungdom har Malala Yousafzai redan kämpat i flera år för flickors rättigheter till utbildning. Hon har varit ett föredöme som visat att barn och unga också kan bidra till att förbättra sina situationer, säger Thorbjørn Jagland, Nobelkommitténs ordförande.

Kailash Sathyarti är en 60-årig indisk barnrättsaktivist som driver en organisation som kämpar mot barnarbete och människohandel. Sedan år 2000 har antalet barnarbetare minskat från 246 miljoner till 168 miljoner.

– Genom att visa stort personligt mod, upprätthåller Kailash Satyarthi Gandhis tradition, han har lett protester och demonstrationer, alla fredliga, som fokuserat på den grava exploateringen av barn för vinstintresse, säger Thorbjørn Jagland.

Malala Yousafzai var på förhand tippad som en av favoriterna till priset. Hon var nominerad redan förra året och medverkade i Skavlan. Då sa hon att hon skulle fira ett Nobelpriset på följande vis:

Jag kan vara glad en stund, kanske sjunga ett par minuter eller dansa.

Malala Yousafzai har uppgett att hon inte vill avbryta sin skoldag utan kommer hålla en presskonferens senare under dagen, rapporterar TT.

Pakistanier och indier

Däremot var hennes medpristagare Kailash Satyarthi inte ens med bland årets nomineringar som hade offentliggjorts.

Den norska Nobelkommittén fäster vikt vid att pristagarna kommer från Indien respektive Pakistan och är hindu respektive muslim.

– Nobelkommittén anser att det är en viktig poäng att en hindu och en muslim, en indier och en pakistanier, kämpar tillsammans för utbildning och mot extremism, säger Thorbjørn Jagland.

Fakta: Fredspriset

Fredspriset har delats ut 94 gånger sedan 1901.

Endast 15 kvinnor har mottagit priset.

Nobels fredspris delas ut av en kommitté som utsetts av norska stortinget.

Man vet inte varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle delas ut i Norge.

Fredspriset är det enda Nobelpris som kan tilldelas en organisation.

Källa: Nobelprize.org.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.