Rekordmånga anmäls för fusk när de vabbar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Rekordmånga föräldrar anmäls till polisen för att de fuskar när de vabbar, skriver DN.

Majoriteten är mammor.

Vanligaste fusket: Anmäla sjukt barn, men jobba ändå.

I år har Försäkringskassan polisanmält rekordmånga föräldrar för att de fuskat när de anmält vård av barn (VAB) och tagit ut tillfällig föräldrapenning för det.

400 föräldrars fusk har hittills i år blivit fall för polisen – 241 av dem mammor.

Rekordmånga anmäls

Förra året började myndigheten med riktade kontroller av föräldrarna. Då polisanmäldes 530 föräldrar under hela året. Nu är man alltså upp i 400 personer redan i maj.

Under 2016 har 1 250 föräldrar specialgranskats. Försäkringskassans riktade kontroller reagerar på vissa mönster när föräldrarna tar ut vab. På myndigheten tycker de ansvariga att kontrollen fungerar bra.

– Vart tredje ärende har lett till polisanmälan så vi tycker att träffsäkerheten är god. Totalt sett kommer det att bli fler anmälda i år än i fjol. Bara under årets fyra första månader polisanmälde vi mer än tre gånger så många som under motsvarande period i fjol, säger Daniel Lundmark, controller på Försäkringskassans huvudkontor till DN.

Även om föräldern inte blir polisanmäld kan hon eller han bli skyldig att betala tillbaka. Hittills i år har kassan krävt tillbaka 32,4 miljoner kronor. Under förra året landade summan på 39,6 miljoner kronor.

Fler tar ut tillfällig föräldrapenning

Fram till 2013 var föräldrar tvungna att få intyg från förskolan att barnet verkligen varit borta, men det kravet togs bort efter kritik. Då blev det lättare att fuska. Fler tar ut ersättningen nu, men det är inte säkert att det beror på ökat fusk.

– Vi ser att antalet uttagna dagar med tillfällig föräldrapenning har ökat efter att intyget togs bort, men vi har inget underlag som pekar på att fusket har ökat. Däremot vet vi att våra kontroller har blivit mer effektiva, säger Daniel Lundmark till DN.

FAKTA

Vård av barn (VAB) är när du stannar hemma från jobbet för att ta hand om ett sjukt barn. Ersättningen kallas "tillfällig föräldrapenning".

Källa: Försäkringskassan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.