Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordlågt stöd för Centern i ny mätning

Centerpartiet minskar till 2,8 procent.Foto: Jens L'Estrade

STOCKHOLM. Med sju månader kvar till valet får de tre rödgröna partierna 52,8 procent i en ny Sifomätning mot de fyra regeringspartiernas 36,0. Samtidigt minskar Centerpartiet till 2,8 procent, partiets sämsta notering hos Sifo sedan mätningarna startade 1967.

Opinionen enligt Sifo

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent:

Parti Väljarstöd Förändring*

S 34,9 +2,0

V 8,2 –0,1

MP 9,7 +0,3

M 22,8 –2,6

C 2,8 –0,9

FP 6,7 +0,2

KD 3,7 +0,4

SD 9,5 +0,3

* Förändring i procentenheter sedan föregående mätning.

Rödgröna Alliansen

52,8 (+2,2) 36,0 (–2,9)

Mätningen utfördes 3–13 februari. 1 933 personer intervjuades.

Källa: Sifo, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet (TT)

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, enligt undersökningen som gjorts för Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna är största parti och ökar 2,0 procentenheter.

S får 34,9 procent i mätningen och är ensamt drygt fem procentenheter större än de två allianspartierna – Moderaterna och Folkpartiet – som ligger över riksdagsspärren på 4 procent.

"Vad som helst kan hända"

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vill ändå inte räkna ut regeringspartierna. Han pekar på att de i de två senaste valen varit bra på att mobilisera soffliggarna.

– I stort sett var det Alliansen som låg bakom att valdeltagandet ökade så mycket i de två senaste valen, säger han till Göteborgs-Posten.

Enligt Ekengren Oscarsson visar tidigare val att om väljarna tror att det är klart på förhand, finns det utsikter för lite större dramatik än om det verkar vara ett tätt race.

– Det blir en annan dramaturgi i de valrörelserna. Om känslan är att det är klart med regeringsfrågan så kan nästan vad som helst hända. Då finns det utrymme för valrörelseraketer. Så var det till exempel 1998 när KD trefaldigades på kort tid och 2002 då Folkpartiet fick ett rejält lyft.

Statsvetarprofessorn tonar dock ner väljarnas rörlighet, men anser att "osvuret är bäst".

– Om det verkar klart kan partier som är helt uträknade i dag, som KD, få en väldigt bra valrörelse. Eller tvärtom, för partier som tror att det hela är klart kan det bli en skräckvalrörelse, säger Henrik Ekengren Oscarsson till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.