Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordlågt förtroende för Sveriges kungahus

Enligt SOM-institutets årliga undersökning har förtroendet för kungahuset sjunkit till rekordlåga nivåer.

Sverige har inte vänt blad.

Förtroendet för kungahuset är på sin lägsta siffra sedan mätningarna inleddes, enligt SVT.se.

Samtidigt är kronprinsessan mer populär än någonsin.

– Victoria får det högsta popularitetsvärde SOM-institutet någonsin uppmätt, säger Lennart Nilsson på Göteborgs universitet.

Det är över ett år sedan som den kungakritiska boken "Den motvillige monarken" publicerades.

Med boken sjönk förtroendet för kungahuset drastiskt och kungen ville vända blad och gå vidare.

Men många tycks inte ha följt efter.

Lägst sedan 1995

Enligt SOM-institutets årliga undersökning har förtroendet för kungahuset sjunkit till rekordlåga nivåer.

– Förtroendet för kungahuset är det lägsta sen det började mätas 1995, säger Lennart Nilsson på SOM-institutet, enligt SOM:s twitterflöde under tisdagens seminarium.

– Publiceringen av "Den motvillige monarken" sänkte kungahusförtroendet ner till lägstanivå, fortsätter Lennart Nilsson.

Enligt SVT.se är det fortfarande är det fler som har förtroende för kungahuset än som inte har det, men skillnaden är nu bara 4 procent, mot 21 procent år 2010. Samtidigt visar undersökningen att 56 procent vill behålla monarkin, medan 19 procent vill avskaffa den.

I dag tycker 20 procent att införande av republik är ett bra förslag. Motsvarande siffra 1976, alltså ett par år efter det att kungen förlorat sin politiska makt, var 9 procent.

9 000 personer

Samtidigt får kronprinsessan Victoria, nybliven mamma till vår tronarvinge Estelle, rekordsiffror i undersökningen. Hon får till och med högst siffror som en offentlig person någonsin har fått i SOM-undersökningen.

– Victoria är i särklass mest populär av de nordiska kungligheterna. Högsta värdet för offentlig person i SOM-institutets undersökning någonsin, säger Lennart Nilsson.

I undersökningen har 9 000 personer i åldrarna 16-85 år tillfrågats och 4720 personer har svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 57 procent.

 

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel angavs att bara 4 procent hade förtroende för kungahuset, med hänvisning till svt.se. Nu har SVT korrigerat uppgiften och anger att siffran 4 procent är ett balansmått. Det handlar om skillnaden mellan dem som har förtroende och dem som inte har det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.