Mona Sahlin. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Mona Sahlin. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Rekordlågt förtroende för Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Väljarnas förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin (S) har rasat till en rekordlåg nivå. Samtidigt skjuter siffrorna i höjden för statsminister Fredrik Reinfeldt (M), visar en ny opinionsmätning från Synovate.
- Det är ett väldigt besvärligt läge för Sahlin just nu. Även om synen på partiledarna inte är avgörande för partivalet har det en stor betydelse för vilka politiker väljarna lyssnar på, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring i Dagens Nyheter.

Har skadat Sahlin

Siffrorna för Sahlin har rasat under nivån hon hade när hon valdes till Socialdemokraternas partiledare i mars 2007. Sedan förra mätningen i september i fjol har förtroendet för Sahlin störtdykt med tvåsiffriga tal i tre av fyra grenar.
Källebring menar att alla turerna kring samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har skadat bilden av Sahlin.
- Och det i ett läge då Fredrik Reinfeldt lyckats att kliva fram och ingjuta visst hopp i den djupa lågkonjunkturen genom sitt sätt att möta bankkrisen och fordonskrisen, säger opinionsanalytikern.
För Reinfeldt är uppgången tvåsiffrig i tre grenar av fyra i mätningen där 1 021 väljare intervjuades under perioden den 23-26 februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag