Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordlåga siffror för C - Lööfs kris djupare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De senaste tidens uppror kring Centerpartiets förslag till ett nytt idéprogram har fått katastrofala följder. Inte sedan 1967, då Sifo började mäta väljaropinionen, har Centerns siffror varit så här låga.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Annie Lööfs kris blir i dag ännu djupare.

Inte någon gång i opinionsinstitutet Sifo:s historia har Centerpartiet fått ett så dåligt resultat.

Om det vore val i dag skulle partiet bara få 3,2 procent av rösterna, enligt en mätning som publiceras i Svd och GP.

I mätning efter mätning tappar Centerpartiet väljarstöd. Men de siffror som presenteras i dag i SvD och GP är kanske de mest dramatiska hittills.

Sifo har mätt den svenska väljaropinionen ända sedan 1967. Inte någon gång har Centern fått ett så dåligt stöd från väljarna som under januarimätningen i år.

Med 3,2 procent skulle Annie Lööf få lämna jobbet som näringsminister och partiet åka ur riksdagen. Därmed har Centerpartiet knuffat undan Kristdemokraterna som sämsta borgerliga parti.

Kraftig kritik

En het debatt har de senaste veckorna blossat upp kring förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. Arbetsgruppen har bland annat föreslagit plattare skatt, månggifte, slopad arvsrätt, avskaffad skolplikt och fri invandring.

Förslaget har väckt uppror i partiet.

Rasande partiföreträdare över hela landet har protesterat mot vad man menar är ett försök att göra Centern mer nyliberala.

Även utanför partiet har kritiken varit hård.

Partiledaren Annie Lööf tvingades hastigt avbryta sin semesterresa i Thailand för att krishantera missnöjet.

Lööf ställs till svar

På telefon från Bangkok försäkrade Lööf i en intervju med TT att hon aldrig har kallat sig för nyliberal och att "Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti".

Men trots att C-ledaren snabbt tog avstånd från flera av de mest kontroversiella förslagen störtdyker nu hennes opinionssiffror.

Om knappt två veckor, 1-2 februari, samlas lokala företrädare för Centern i Örebro. Då kommer Annie Lööf att ställas till svars för den allt djupare krisen och svara på hur man ska ta sig upp ur den allt mer omöjliga situationen i opinionen.

I kväll medverkar Annie Lööf i "Agenda", som sänds klockan 21.15 i SVT2.

Så gick undersökningen till


FRÅGA: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 7-17 januari.

METOD: Intervjuer.

ANTAL TILLFRÅGADE: 1 935.

BESTÄLLARE: SvD/GP.

MÄTINSTITUT: Sifo.

Centerns förändring är statistiskt säkerställd. I mätningen anges det inte om resterande förändringar är statistiskt säkerställda.

Det händer nu i Centern

1 FEBRUARI: Partiets kommundagar i Örebro.

5 FEBURARI: Sista dagen för att lämna synpunkter på idéprogrammet.

15 FEBRUARI: Partistyrelsen anta idéprogrammet.

22 MARS: Extrastämma i Upplands Väsby, idéprogrammet spikas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.