De senaste tidens uppror kring Centerpartiets förslag till ett nytt idéprogram har fått katastrofala följder. Inte sedan 1967, då Sifo började mäta väljaropinionen, har Centerns siffror varit så här låga. Foto: Anna-Karin Nilsson
De senaste tidens uppror kring Centerpartiets förslag till ett nytt idéprogram har fått katastrofala följder. Inte sedan 1967, då Sifo började mäta väljaropinionen, har Centerns siffror varit så här låga. Foto: Anna-Karin Nilsson

Rekordlåga siffror för C - Lööfs kris djupare

Publicerad

Annie Lööfs kris blir i dag ännu djupare.

Inte någon gång i opinionsinstitutet Sifo:s historia har Centerpartiet fått ett så dåligt resultat.

Om det vore val i dag skulle partiet bara få 3,2 procent av rösterna, enligt en mätning som publiceras i Svd och GP.

I mätning efter mätning tappar Centerpartiet väljarstöd. Men de siffror som presenteras i dag i SvD och GP är kanske de mest dramatiska hittills.

Sifo har mätt den svenska väljaropinionen ända sedan 1967. Inte någon gång har Centern fått ett så dåligt stöd från väljarna som under januarimätningen i år.

Med 3,2 procent skulle Annie Lööf få lämna jobbet som näringsminister och partiet åka ur riksdagen. Därmed har Centerpartiet knuffat undan Kristdemokraterna som sämsta borgerliga parti.

Kraftig kritik

En het debatt har de senaste veckorna blossat upp kring förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. Arbetsgruppen har bland annat föreslagit plattare skatt, månggifte, slopad arvsrätt, avskaffad skolplikt och fri invandring.

Förslaget har väckt uppror i partiet.

Rasande partiföreträdare över hela landet har protesterat mot vad man menar är ett försök att göra Centern mer nyliberala.

Även utanför partiet har kritiken varit hård.

Partiledaren Annie Lööf tvingades hastigt avbryta sin semesterresa i Thailand för att krishantera missnöjet.

Lööf ställs till svar

På telefon från Bangkok försäkrade Lööf i en intervju med TT att hon aldrig har kallat sig för nyliberal och att "Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti".

Men trots att C-ledaren snabbt tog avstånd från flera av de mest kontroversiella förslagen störtdyker nu hennes opinionssiffror.

Om knappt två veckor, 1-2 februari, samlas lokala företrädare för Centern i Örebro. Då kommer Annie Lööf att ställas till svars för den allt djupare krisen och svara på hur man ska ta sig upp ur den allt mer omöjliga situationen i opinionen.

I kväll medverkar Annie Lööf i "Agenda", som sänds klockan 21.15 i SVT2.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag