Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordkylan i Sverige: Minus 3,3 grader i juli

Det har varit rekordkallt i Sverige under juli månad. Maria Augutis på väderinstitutet Storm varnar för blåst och uppmanar folk att ta in lösa föremål.
Natten mot fredagen uppmättes den lägsta julitemperaturen i Sverige sedan 1976.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Låga temperaturer att vänta även de kommande dagarna.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN

Från dallrande hetta till mulet och blött – semesterstarten har varit grådaskig för många.

Det finns inte heller någon värme i sikte.

– Det är fortsatt temperaturer under 20 grader som gäller, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Högsommarmånaden juli har bjudit på lägre temperaturer än normalt.

På lördagen var det kallare än 20 grader på de flesta platser i Sverige. På några få platser som Harstena och Ölands norra udde uppmättes temperaturer över 20-strecket.

Det ser ut att hålla i sig under nästa vecka. Under måndagen väntas det dessutom bli rejält blåsigt i Götaland.

– I regel kommer det vara svalt och ostadigt. Det är inte jättebra tajming för folk som går på semester nu. Men regnet behövs ju också, för det har varit så extremt torrt, säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Kallaste temperaturen på 44 år

Natten mot fredagen uppmättes den lägsta julitemperaturen i Sverige sedan 1976, med minus 3,3 grader i Latnivaara norr om Gällivare i Norrbotten. Det kallaste i Sverige som uppmätts i juli var minus 5,0 i Funäsdalen 1888.

Under tisdag och onsdag väntas det bli lite större chans för sol runtom i landet. Men på torsdag och fredag kommer ett nytt lågtryck in över Sverige, enligt Storm. Vädret väntas växla snabbt under dagarna med sol och skurar om vart annat.

Inte heller veckan därpå ser det ut att bli varmare, enligt de ännu osäkra prognoserna. Bland annat blir svenskarna blåsta på ett högtryck västerut. 

– Nu under veckan så bildas det ett svagt högtrycksområde över brittiska öarna. Men det ser ut att ta en mer sydlig bana och ser inte ut att komma in över Skandinavien, säger Maria Augutis.

Soldoktorn om riskerna med värme:

Soldoktorns råd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.