Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordkallt i juli – därför uteblev värmen

För första gången på tio år har termometrarna inte visat 30 grader i juli.Foto: RICHARD STRÖM /EXPRESSEN / Richard Ström /Expressen
Inte en enda gång under Juli har vi fått ett högtryck som gett temperaturer över 30 grader.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

För första gången på tio år har termometrarna inte visat 30 grader i juli.

Det ostadiga vädret har fått semesterfirande svenskar att vilja fly landet – och charterbolagens sista minuten-resor att försvinna snabbt.

– Vi har inte fått den vanliga ryssvärmen i år, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Grått, kallt och ostadigt. Så skulle nog många sammanfatta sin upplevelse av julivädret i år. Och enligt Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, har Sverige inte en enda gång under månaden fått ett högtryck som gett temperaturer över 30 grader.

Något som enligt SVT inte har hänt på 10 år, om man tittar på de samlade temperaturerna i landet.

– Det som bidrar till att man tycker är kallt i juli är att det har varit kalla nätter i början av juli, till och med nattfrost långt ner i Svealand. Även om det varit skönt mitt på dagen gör det att temperaturen får jobba hårt för att temperaturen ska komma upp på dagen, säger Johan Groth.

Inte en enda gång under Juli har vi fått ett högtryck som gett temperaturer över 30 grader.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ingen ryssvärme i år

Anledningen till att det ovanligt kalla och torra vädret är att högtrycken som vanligtvis letar sig upp från Medelhavet och östra Europa – den så kallade ryssvärmen – inte kommit i år, enligt Johan Groth. En front med polarluft har legat över Sverige och håller sig envist kvar.

– Den har periodvis varit väldigt skönt ändå, när det inte är regn och rusk. Men vi får inte upp hettan, då behöver vi hjälp med att luften är uppvärmd från början, säger Johan Groth.

Han menar att det i nuläget är omöjligt att förutspå hur resten av sommaren kommer att bli. Inte heller baserat på tidigare somrar som varit kalla i början men varmare mot augusti.

– Det kan mycket väl bli varmare, men också regn eller fortsatt svalt. Vädret har inget minne, och varje situation är ny, säger Johan Groth.

 

LÄS ÄVEN: Ruggig helg i sikte – danska regnet på väg

 

Fullbokat för charterbolagen

Även charterbolagen har märkt av det tråkiga julivädret. Enligt Barbro Holmberg, presskommunikatör på Ving, är det nästan omöjligt att hitta en resa nu.

– Vi såg tidigt en stor efterfrågat på resor, men när sommaren aldrig kom i gång har resorna bokats otroligt bra. Vi är helt fullbokade. De kommande två veckorna pratar vi bara om ströplatser. Normalt sett har vi sista minuten-resor med nedsatt pris, men det har vi inte i år, säger hon. 

 

Här har man haft flest soltimmar sedan midsommar

SVT har hållit koll på svenska solligan sedan 1990. Så här har det sett ut i landet mellan 23 juni till 27 juli i år. För den som vill stanna i Sverige under semestern verkar Hoburg på södra Gotland vara ett hett tips.

 

1. Hoburg, 364

2. Ölands norra, 342

3. Karlskrona, 342

4. Norrköping, 337

5. Karlstad, 336

6. Stockholm, 317

7. Borlänge, 297

8. Göteborg, 287

9. Luleå, 274

10. Umeå, 272

11. Kiruna, 247

12. Växjö, 236

13. Östersund, 221

14. Lund, 203

 

Källa: SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.