Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordhetta i Australien – kan bli över 50 grader

Skogsbränderna i Australien har rasat i flera veckor.
Gräsbrand i Perth förra veckan.
Foto: DAVE HUNT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bränder rasar på flera håll i Australien.
Foto: DEAN LEWINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En brandman bekämpar flammorna i närheten av Mangrove mountain norr om Sydney.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

Rekordhöga temperaturer väntar Australien i veckan.

Enligt The Independent kan det på sina håll bli över 50 grader varmt och vädervarningar har utfärdats i flera delstater.

– Flera temperaturrekord kommer att slås över hela landet, säger meteorologen Adam Morgan till tidningen.

Det kan bli en jobbig vecka för australierna. De kommande dagarna väntas det blir varmt ”som i en ugn” i nästan hela landet, skriver The Independent – med temperaturer som tangerar eller till och med slår tidigare värmerekord.

Enligt den brittiska tidningen ligger det nuvarande värmerekordet på 50,7 grader. Det uppmättes i Oodnadatta i delstaten South Australia år 1960.

Kan bli 50 grader i Australien

Meteorologer varnar nu för temperaturer runt 50 grader i en del områden främst i södra Australien. Enligt meteorologen Diana Eadie har värmen kunnat byggas upp över inlandet, utan att störas av några kallfronter. Dessutom kommer regnperioden i norr sent i år, vilket också har bidragit.

Australiens meteorologibyrå har utfärdat flera varningar i flera delstater. Adam Morgan, meteorolog på myndigheten, säger enligt The Independent att ”en exceptionell vecka” väntar:

– Den kommer troligtvis slå otaliga rekord över hela landet.

Värmerekord kan krossas

Som snittemperatur har Australien som helhet haft som mest 40,3 grader. Det var den 17 januari 2013. Nu tror meteorologerna att det rekordet kan slås kommande dagar.

Australien kämpar redan mot omfattande skogsbränder, som har härjat i landet i flera veckor. Hundratals hem har förstörts, och i Gospers Mountain nordväst om Sydney brinner just nu 400 000 hektar, skriver The Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.