Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rekordfå vill delta i kliniska experiment

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde operationer med konstgjorda luftstrupar.

Foto: SVT

Två patienter dog efter operationerna.

Foto: SVT

Efter Macchiarini-skandalen vill rekordfå patienter delta i kliniska tester vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Folk är oroliga, säger verksamhetschef Maria Englund till Läkemedelsvärlden.

Skandalen på Karolinska

* 2010: Paolo Macchiarini rekryteras till Karolinska institutet. Kirurgen har gjort sig ett namn över hela världen för sina konstgjorda luftstrupar, som han hävdar skulle fungera efter behandling med stamceller.

* 2011: Den första patienten opereras på Karolinska universitetssjukhuset och blir först i världen med att få en konstgjord luftstrupe. Ytterligare två patienter opereras senare i Sverige.

* 2012: Den andra patienten som opererades avlider.

* 2013: Paolo Macchiarini förbjuds att operera på Karolinska universitetssjukhuset, efter att operationerna har utvärderats.

* 2014: Ytterligare en av patienterna avlider. Senare samma år anmäls Macchiarini till KI:s rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i vetenskapliga artiklar. Anmälningar kommer även in till Läkemedelsverket och Centrala etikprövningsnämnden.

* 2015: KI:s etikråd skriver att de inte anser att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet och frias därmed från anklagelser om att ha förvanskat artiklar i tidskriften Lancet. I april inleds förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Återigen frias Macchiarini från forskningsfusk, trots att en extern utredare pekat på flera fall av oredlighet.

* 2016: I januari publicerar tidskriften Vanity Fair en artikel och rapporterat att Macchiarini uppgivit felaktiga uppgifter i sitt cv. KI granskar därefter uppgifterna. Efter att SVT sänder en dokumentär växer kritiken mot Macchiarinis verksamhet, samtidigt som KI meddelar att kirurgens hela tid där ska granskas. 4 februari meddelas att uppdraget för kirurgen inte förlängs, men att han får arbeta kvar till november. Det beslutet ändras senare och Macchiarini får sparken. Då har även rektor Anders Hamsten lämnat sin tjänst, liksom Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning.

Källa: Dagens Medicin

Kirurgen Paolo Macchiarinis operationer med konstgjorda luftstrupar slutade med två patienters död.

Skandalen har satt sina spår. Numera vill få patienter delta i kliniska prövningar vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.

– Om vi tidigare fick 30 svar på en annons får vi bara enstaka svar nu. Vissa hör till och med av sig och drar tillbaka sitt samtycke som de gett tidigare, säger Maria Englund, verksamhetschef för Karolinska universitetssjukhusets kliniska prövningsenhet, till Läkemedelsvärlden.

"Kopplar till Macchiarini-skandalen"

– Den kraftiga nedgången vi ser nu kopplar vi i första hand till Macchiarini-skandalen.

Konsekvensen har blivit att de prövningar som är i gång har tappat fart. Maria Englund tror dock att det är en övergående period.

Jonas Oldgren, verksamhetschef på Uppsala clinical research center, är inte förvånad över resultatet.

– Jag tror att det är en mänsklig reaktion. Att vara med i en klinisk prövning är frivilligt och bygger på ett förtroende. Om det förtroendet rubbas kan det få sådana här följder, säger han till Läkemedelsvärlden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!