Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekorddyr mjölk ger högre glasspriser

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Den höga inflationen har fört med sig ett högt pris på mjölk och grädde – vilket fört med sig höjda glasspriser.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Inflationen slår mot allt, även den av sommarsvensken älskade glassen.

Enligt Matpriskollens snittpriser är exempelvis storsäljarna Magnum mandel från GB Glace i år 13 procent dyrare. Piggelin-priset har gått upp med 24 procent.

Tillverkaren Sia Glass har under 2022 gjort två prishöjningar och ytterligare en kan vara att vänta. Men sommarens priser på Sias styckglass har inte stigit avsevärt i jämförelse med tidigare år, säger vd Stefan Carlsson.

– Det är ett antal produkter, lite drygt hälften, som vi har höjt med max en krona.

– Exempelvis Storstrut, som är en storsäljare, kostade 26 kronor och det rekommenderade priset i år är 27 kronor, fortsätter han.

Det är dyrt för glasstillverkarna att driva sina fabriker just nu. Orsaken är att priserna på energi och råvaror stigit på bred front.

Rekorddyr mjölk

Den genomsnittliga prisökningen för mjölk och grädde ökade enligt SCB:s siffror med drygt nio respektive knappt fem procent i april i år, jämfört med samma period förra året.

– Många råvaror har gått upp ganska kraftigt i pris, allt från mjölken till plastemballage, säger Sia-vd:n.

I juni rekordhöjde Arla mjölkpriset till bönderna för att kompensera för ökade kostnader på gårdarna. Efter höjningen är Arlas så kallade a contopris för konventionell mjölk 557,9 öre per kilo och 619,4 öre för ekologisk mjölk, högre priser än någonsin, skriver Arla i ett pressmeddelande.

”Mjölkböndernas marginaler är små och de senaste månaderna har inneburit enorma kostnadsökningar för bränsle och energi. Men också för handelsgödsel och andra insatsvaror”, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström i pressmeddelandet.

Priserna på plastmaterial, exempelvis plastemballage, som används till varor som säljs i dagligvaruhandeln har också ökat mycket, uppger Stefan Carlsson.

Värre än väntat

I februari gjorde Sia Glass en första prishöjning, vilket man trodde skulle räcka för att täcka upp för ökade kostnader, uppger Carlsson, men så blev det inte.

– Ganska tätt inpå gjordes en prishöjning till, säger han.

Nu överväger man om ytterligare en prishöjning behöver göras. Den kommer däremot inte påverka priset på styckvaror utan sådana som säljs inom dagligvaruhandeln.

Tillfälligt stopp för Twister

På grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina stoppade glassjätten GB Glace all import och export från Ryssland i våras. Det har också tillfälligt satt stopp för försäljningen av den populära glassen Twister Spirello på den svenska marknaden, då den tillverkats i Ryssland.

”Vi arbetar aktivt med att hitta alternativa tillverkningsmöjligheter”, skriver Sandhya Forselius, kommunikationsansvarig på Unilever, som äger GB Glace, i ett mejl till TT.

SE OCKSÅ: Hagel förstörde jordgubbsskörden

”Sämsta året på länge”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.