Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekord i Gävle: Bocken klarade sig undan attentat

Gävle kommun har satsat på säkerheten kring bocken.
Halmen i Gävlebocken blir nu till fjärrvärme i Johannes värmeverk. Bilden visar 2016 års bock.Foto: PERNILLA WAHLMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

För tredje året i rad står den berömda halmbocken på Slottstorget i Gävle oförstörd kvar in på det nya året.

Traditionen bjuder annars att någon – olovligen – tänder eld på den.

– Det är någon form av rekord, av den historik vi har, säger Maria Wallberg, Gävle kommuns talesperson för bocken, till Gefle Dagblad.

Hela 30 av 53 resta halmbockar har brunnit på Slottstorget i Gävle sedan 1966. Det har varit en ständig huvudvärk för kommunen att stärka upp säkerheten kring bocken som olovligen tänts på av sabotörer.

Men 2016 skedde ett trendbrott som nu stått sig. För tredje året i rad är det kommunen själva som monterar ned bocken, helt oskadd, skriver Gefle Dagblad.

Lillbocken utom räddning

Årets Gävlebock är tre ton tung och 13 meter hög. Den består av en trästomme som sparas och återanvänds år efter år. Halmen ska tas om hand och eldas upp i Johannes värmeverk där den genererar fjärrvärme.

En bock som inte haft samma tur är den lilla Gävlebocken, storbockens miniatyrversion som också står på Slottstorget. Den 27 december kallades räddningstjänst till platsen mitt i natten för att släcka lågorna efter att någon tänt eld.

– Bocken är inte helförstörd, sa Thomas Gustafsson, RLC-befäl vid polisen till Expressen i samband med dådet.

En person som misstänktes ha anlagt branden kunde pekas ut på platsen. 

Dubbla staket infördes

En förklaring till att storbocken klarat sig tre år i rad kan vara att det 2016 infördes dubbla staket runtom.

– Det har nog spelat en stor roll. Det har varit många nattliga och spontana attentat mot Gävlebocken genom åren efter festkvällar och så vidare. Nånstans har väl det här stoppat de mest spontana dåden. Sedan kanske man också har börjat få förståelse för att det blir konsekvenser av att göra attacker mot Gävlebocken, säger Maria Wallberg på Gävle kommun till Gefle Dagblad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.