Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldts varning
till Stefan Löfven

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt skickar nu en varning till Stefan Löfven och övriga EU-ledare. Foto: Olle Sporrong
"Jag tror vi ser början på en tid av större folkvandringar", säger han. Foto: Laszlo Balogh
Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall

BRYSSEL. Efter EU-ministrarnas krismöte i Bryssel - som slutade i fiasko sent i går kväll - väljer nu förra statsministern Fredrik Reinfeldt att för första gången ge råd om flyktingkrisen.

Han varnar samtidigt Stefan Löfven och EU:s övriga ledare:

– Jag tror vi ser början på en tid av större folkvandringar. Tillsammans behöver Europa förbereda sig med fler legala lösningar för att lämna plats för människor som behöver alternativ, säger han i en exklusiv intervju.

Efter fiaskot i Bryssel i går kväll, då EU:s justitie- och inrikesministrar misslyckades med att komma överens om fördelningen av de flyktingar som redan tagit sig till Europa, väljer i dag den förra statsministern Fredrik Reinfeldt att göra ett undantag från principen att inte uttala sig i dagspolitiska frågor.

Han gör det samma dag som riksdagen öppnar och när statsminister Stefan Löfven ska avge sin nya regeringsförklaring.

Fredrik Reinfeldt varnar för att flyktingkatastrofen som vi nu ser bara är början på en tid av större folkvandringar.

Dubblering i Afrika

– Många talar om en dubblering av Afrikas befolkning och att många unga människor kommer att söka sig bort från det som fungerar sämre i utbyte mot ett mer attraktivt Europa, säger Fredrik Reinfeldt, och fortsätter:

– Jag tror vi måste inse att det kommer fortsätta ske folkresningar mot alltför repressiva styren i Europas närhet, vilket i sin tur riskerar leda till fler som flyr.

13 månader sedan sommartalet

Det har nu gått tretton månader sedan han höll sitt sommartal och uttalade orden:

– Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan.

I sin bok "Halvvägs", som släpptes för drygt två veckor sedan, skriver Fredrik Reinfeldt att avsikten med talet var att vädja till svenska folket om den förändring som var på väg och vilken ansträngning som skulle krävas.

"Det beskrevs sedan som att jag bara varit godhjärtat, för att inte säga naiv. Det jag sagt förvrängdes för att möta olika intressen, några mer ljusskygga och andra mer vänsterorienterade. Den risk jag tog var att invandringsfrågan i sig skulle växa i betydelse", skriver Reinfeldt i boken.

Plats för fler

I en intervju för den danska tidningen Politiken konstaterade han i december förra året att de nordiska länderna har plats att ta emot betydligt fler flyktingar än i dag.

– Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt.

Nyligen uttalade den biträdande förbundskanslern i Tyskland att landet kan ta emot upp till en halv miljon flyktingar årligen, de närmaste åren. Men var gränsen går för Sverige vill Fredrik Reinfeldt inte uttala sig om.

Han konstaterar dock:

– Tillsammans behöver Europa förbereda sig med fler legala lösningar för att lämna plats för människor som behöver alternativ.

Den förra utrikesministern Carl Bildt, som också befann sig i Bryssel i går, lanserade i en intervju för Expressen idén om att FN borde 30-dubbla kvotsystemet för flyktingar.

Stora insatser

– Det kommer att kräva stora insatser och stor finansiering, men där har ju EU möjlighet att ställa upp. Detta skulle ha två fördelar, dels är det verkligen humanitärt. Det rör de mest utsatta människorna som kommer direkt från flyktinglägren. En annan fördel är att det är globalt. Det är inte bara Europa utan hela världen som ska vara med och ta ansvar.

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt berördes djupt - liksom miljoner andra - av bilden på treårige Alan Kurdis döda kropp på en strand i Turkiet.

– Den bilden väckte medmänskligheten som finns hos oss alla. Utsatta människor, ofta barn, som flyr för sina liv för att nå fram till något bättre, avslutar han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!