Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts varning för nationalism på M-stämman

Torbjörn Nilsson om Moderaternas stämma i Västerås
Tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt är kontroversiell inom partiet. På fredagen höll han tal på M-stämman i Västerås.

Han har kallats den mest framgångsrika borgerliga politikern i modern tid.

Men internt i Moderaterna har Fredrik Reinfeldts stjärna dalat i takt med att partiet bytt position i migrationsfrågan och omprövat sin inställning till Sverigedemokraterna.

På fredagen mötte han partivännerna i Västerås – och varnade för ”enögd nationalism”.

– Det låter som ett tydligt ställningstagande i den interna moderata diskussionen om vilken väg man ska välja, säger statsvetaren Tommy Möller.

Fredrik Reinfeldt berättade på M-stämman att han skriver på en ny bok, om nästa års amerikanska presidentval. Men han tar sin utgångspunkt i det förra presidentvalet.

– Donald Trump och Bernie Sanders kidnappade varsitt parti, som de inte tillhört sedan tidigare, och drev ut dem i helt ny terräng. Mer extremt, mer farligt, sade han i sitt tal.

Trump vann som bekant, och hans politiska gärning är enligt Reinfeldt att nedmontera USA:s roll som en dominerande kraft i världen och sätta en ”enögd nationalism” i centrum.

– Det har spritt sig över världen, han är inte ensam om detta synsätt, säger Reinfeldt.

Varnar för ”vi” och ”dom”

Idén om att individens frihet är det viktigaste värdet av alla är under attack från dem som sätter nationen främst menar den tidigare M-ledaren.

– Nu kommer de som säger: Nej, ni är inte mer värda än att vara del av ett kollektiv, ett folk.

– Denna idé som vi, när jag var ung, bekämpade för att den fördes fram av vänstermänniskor, men som nu påstås tillhöra nymornad höger. Men det är en precis lika usel idé nu som den var när kommunisterna uttalade den i min ungdom. Den är helt enkelt farlig.

– Det blir extremt viktigt vilka som tillhör ”vi” och vilka som är ”dom”. De andra, de som är utanför folket, vår ring. De som inte får vara med. 

Statsvetaren: Ett tydligt ställningstagande

Tommy Möller, professor I statsvetenskap, anser att Reinfeldts tal är ett tydligt ställningstagande i den inre konflikt som partiet just nu brottas med.

– Det är den här frågan som Moderaterna stöter och blöter. Det finns en påtaglig klyfta mellan å ena sidan liberaler – Reinfeldt är en tydlig företrädare för den linjen – och å andra sidan klassisk konservatism, där nation, familj och tradition är centrala värden, säger han.

Moderaterna har efter Fredrik Reinfeldts avgång bytt position i flera viktiga frågor. Inte minst har partiet tagit avstånd från den generösa migrationspolitik som Reinfeldt ansetts stå för. Efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen 2010 var hans strategi att försöka hålla dem utan inflytande. Den linjen har Moderaterna nu övergett.

– Det är uppenbart att Moderaterna har företagit en rejäl omorientering sedan Reinfeldt avgick – i den riktning som han nu pekar finger åt, säger Tommy Möller.

Tommy Möller.Foto: Karin Mothander / Stockholms universitet

Hatstorm i sociala medier

I våras bjöds Fredrik Reinfeldt in till både SR och SVT för att kommentera resultatet i EU-valet. Efteråt möttes den tidigare statsministern av en direkt hatstorm i sociala medier.

Före detta M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson ifrågasatte att Reinfeldts överhuvudtaget bjöds in:

”Fantastiskt att man kan bli inbjuden till Public service som expert även när man har haft grundligt fel.”

Abrahamsson fick visserligen mothugg av en del M-företrädare – men från den nuvarande partiledningen var det tyst. 

Tidigare partisekreteraren Kent Persson kritiserade i våras den nuvarande partiledningen för att den inte gått ut och försvarat Fredrik Reinfeldt mot hatet.

– Min bestämda uppfattning är att Moderaterna skulle vinna på att tydligt markera att man inte accepterar hatet mot Reinfeldt och det oavsett var det kommer ifrån. Attackerna mot Reinfeldt är helt enkelt ovärdiga, sa Kent Persson till Expressen.

Framgång och backlash

Att Fredrik Reinfeldt nu bjuds in att tala på M-stämman är intressant, tycker Tommy Möller.

– Hans eftermäle har ju inte varit odelat positivt inom det egna partiet, vilket många utanför partiet finner anmärkningsvärt med tanke på de framgångar partiet hade under hans partiledartid.

Men när Reinfeldt annonserade sin avgång direkt efter valförlusten 2014 mådde partiet inte särskilt bra, menar Tommy Möller. 

– Vi vet från forskning att partier som gör snabba och grundläggande kursändringar, som Moderaterna gjorde under Reinfeldt, kan vara väldigt framgångsrika i val. Men det brukar leda till en backlash längre fram. 

Problemet för ett parti som växer fort är att de nya väljarna inte alltid delar de grundläggande värderingar som partiet från början har haft. De kan försvinna lika snabbt som de kom.

– Det har vi sett i Moderaternas fall. Det är bakgrunden till att han är internt ifrågasatt.

– Man gör också de kärnväljarna osäkra och undrande inför det nya. Det var en del av dem som gick över till Sverigedemokraterna eftersom de tyckte att förflyttningen mot mitten var fel.

Moderaterna under Reinfeldt

 I valet 2006 fick Moderaterna 26,23 procent av rösterna – partiets bästa valresultat sedan 1928 – och Fredrik Reinfeldt blev ny statsminister.

 I valet till Europaparlamentet 2009 fick Moderaterna 18,83 procent av rösterna – en knapp ökning jämfört med valet 2004.

 I riksdagsvalet 2010 fick Moderaterna 30,06 procent av rösterna och gick därmed fram med 3,83 procentenheter. Valresultatet var det högsta för Moderaterna i ett riksdagsval sedan den allmänna rösträttens införande 1921.

 Riksdagsvalet 2014 blev ett nederlag för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Partiet fick då 23,2 procent av rösterna – och förlorade regeringsmakten.


Fredrik Reinfeldt: Polisen kan inte lösa enklare brott

Reinfeldt intervjuades om brott och straff i ”Direkt med Niklas Svensson” tidigare i veckan