Reinfeldts val - sparka folk eller dra ner på ambassader

Publicerad
Uppdaterad
I eftermiddag fattade riksdagen beslut om Sverigedemokraternas och den rödgröna oppositionens uppgörelse.
Men förslaget om att spara 300 miljoner kronor på regeringskansliet har skapat oro i Rosenbad. Fredrik Reinfeldt kan nu tvingas välja mellan att sparka folk i Sverige och dra ned på ambassader och Carl Bildt uppges vara "galen".
Expressen har tagit del av regeringskansliets hemliga krisplan efter att SD+S+MP+V röstat genom besparingen i riksdagen.
Regeringen hade in i det sista trott att Socialdemokraterna, med sin långa erfarenhet av regeringsarbete, skulle backa från besparingskravet på regeringskansliet och undvika att göra gemensam sak med Sverigedemokratern i frågan.
Men efter att de fyra partierna i oppositionen gjorde upp i konstitutionsutskottet i förra veckan står det nu klart att regeringen lider ett svidande nederlag när riksdagen i dag fattade det slutliga beslutet.
Sverigedemokraterna och de rödgröna partierna vill spara 300 miljoner kronor redan under nästa år.
– Om det blir så måste vi börja varsla folk direkt. Allt måste vara klart innan jul, konstaterar en centralt placerad källa i Rosenbad före omröstningen.

Ambassader hotas

Fredrik Reinfeldt är den som kommer få balansera hur besparingen ska slå mellan de olika departementen. Störst är oron på utrikesdepartementet, UD, som under lång tid haft problem med en ekonomi som inte varit i balans men som nu hamnat på rätt köl och öppnat nya ambassader i Bagdad och Kabul.
Ett alternativ som listas i ett hemligt dokument om konsekvenser av 300-miljonersbesparingen är att lägga ned 10-20 ambassader och konsulat. Utrikesminister Carl Bildt uppges ha reagerat mycket starkt över hotet mot UD och han fruktar att flera svenska ambassader tvingas stänga.
– Carl är galen. Han är rädd för att UD kommer drabbas värst. Men det där med flera ambassader är en överreaktion. Det finns alternativa besparingar, förklarar en källa nära statsminister Fredrik Reinfeldt.

Uppsägningar alternativ

Alternativet till ambassadslakt är att säga upp anställda i regeringskansliet och det skulle främst drabba nya satsningar som den nya djurskyddsmyndigheten.
Även det nya krishanteringsorganet i Rosenbad, som ska undvika att svenskar drabbas utomlands på samma sätt som efter tsunamin, pekas ut som ett besparingsobjekt efter att SD+S+MP+V i dag gjort gemensam sak i riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag