Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldts uppdrag: Granska prinsessan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ser fram emot sitt uppdrag. "Det handlar om demokratins symbol när statsministern och talmannen är närvarande", säger han.
Foto: Olle Sporrong

Statsminister Fredrik Reinfeldt ska i dag bekräfta att Sverige fått en ny tronarvinge.

Under en exklusiv intervju för Expressen i går kväll visade han för första gången upp sigillet som ska användas vid "besiktningen" av den nyfödda prinsessan.

- Det är ju så sött och gulligt med barn, så det ska bli mysigt, säger Fredrik Reinfeldt.

Expressen mötte statsministern utanför regeringskansliet Rosenbad när han anlände från Storbritannien i går kväll. Tidigt i går morse väcktes han av ett sms från sin statssekreterare.

- Då fick jag veta att det kommit ett barn, berättar han.

Hur gick tankarna då?

- Det var skönt att höra att det hade gått bra. Det känner ju alla förväntansfulla föräldrar igen. Det vill man ju höra - att mor och dotter mår bra.

- Sen slogs jag av tanken på att vårt kungadöme nu ska ha en framtida lång era, får vi hoppas, av drottningar.

"Roligare med en tjej"

Hade du gissat på prins eller prinsessa?

- Jag trodde ingenting.

Va?!

- Hehe, nej, men det är klart att det är roligt att det - efter lagändringen 1980 som gjorde kronprinsessan Victoria till tronarvinge - blir ytterligare en tjej, det måste man ju säga.

Vad minns du själv från när du blev pappa första gången?

- Jag minns en stor förväntan, stor nervositet och att det tog väldigt lång tid.

"Ett unikt tillfälle"

Har du några goda råd till de nyblivna föräldrarna?

- Jag tror att den som själv blivit förälder vet att det är ett unikt tillfälle som inte kan jämföras med något annat, och därför ska man akta sig för att ge andra råd. Det är bara väldigt bra att det har gått bra, det är en glädjens dag.

I morgon ska du besiktiga barnet  -  då måste du väl hålla i den nyfödda prinsessan?

- Jag är inte alldeles säker på att det går till så... men jag ska titta till barnet.

Ska det bli kul?

- Ja, det är klart. Det är ju så sött och gulligt med barn, så det ska bli mysigt.

"Barn smälter hjärtan"

Många menar att det är omodernt och fel att du och andra ska besiktiga barnet  -  vad säger du om det?

- Det är inte någonting som är betungande att göra. Och det handlar om demokratins symboler när statsministern och talmannen är närvarande. Det visar att det är under folklig kontroll som vi ändå har utformat monarkin, om man ska vara lite högtravande.

Fredrik Reinfeldt åt i går morse frukost med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och informerade då världsledaren om den kungliga födseln.

- Han blev naturligtvis väldigt glad att höra att Sverige fått en ny prinsessa, säger statsministern.

Vad betyder detta för monarkins ställning?

- Min erfarenhet är att barn smälter hjärtan även på den mest hårdföre person som är emot saker. Detta borde rimligen leda till en känsla av värme och kanske ett ökat stöd.

Ser du fram emot dagen då kronprinsessan Victoria blir drottning?

- Jag tycker att allt ska ha sin tid, och jag har ett alldeles utmärkt samarbete med kungen. Och Bernadotterna lever ju länge, så det får tiden utvisa.

BABY-EXTRA: DETTA HÄNDER I DAG

Före kl 11.00 (exakt tidpunkt är hemlig): Vittnesbekräftelse.
■ Tronarvingen visas ska upp för fyra vittnen. Närvarande vid vittnesbekräftelsen är talmanne Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt, riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister. Vittnesbekräftelsen sker i form av ett dokument med underskrifter och sigill av vittnena.

Kl 11.15-11.30: Konselj
■ Vid konseljen kommer statschefen, alltså kungen, att informera regeringen om titel, namn samt vilket hertiginnedöme tronarvingen tilldelas. Närvarande kommer att vara kung Carl XVI Gustaf och alla statsråd.

■ Kl 12.00-13.00: Tacksägelsegudstjänst
Tacksägelsegudstjänsten Te Deum hålls i Slottskyrkan i Stockholm. Närvarande vid gudtjänsten är den den kungliga familjen, utom kronprinsessan Victoria och den nyfödda tronarvingen. Även representanter för riksdag, regering, det officiella Sverige och hovet kommer att medverka

■ Kl 14.00-17.00: Allmänhetens gratulationer
Gratulationsistor där folket kan framföra skriftliga gratulationer till Kronprinsessparet och deras nyfödda dotter kommer att finnas i Rikssalen på Kungliga slottet mellan klockan 14.00-17.00. Även den diplomatiska kåren kan framföra sina gratulationer till kronprinsessparet via listor som ligger framme på Riksmarskalkämbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.