Reinfeldts satsar på de unga

Publicerad
Uppdaterad
Kristiderna i världen gör att det blir viktigt att ta ansvar för de offentliga finanserna.
Men vissa satsningar ska göras: de handlar om att ordna jobb till unga, bättre skola och sänkt restaurangmoms.
Det var beskeden i Fredrik Reinfeldts sommartal på lördagen.
Strax innan talet som hölls i Gustavsberg i Stockholm skickade Moderaterna ut ett pressmeddelande där man skrev att man vill prioritera jobb för unga i höstbudgeten för 2012 som ska presenteras den 20 september.
Och det blev också huvudbudskapet i talet som följde.
Statsministern inledde med att kommentera den pågående ekonomiska krisen i världen.
Han återkopplade till senast det blåste, år 2008.
– Vi stod på randen till en finansiell härdsmälta, sa Reinfeldt som sedan gled över i den pågående skuldkrisen.

Ingen sänkt skatt för pensionärer

Reinfeldt gick sedan över till att ge sig själv och sin regering beröm för sitt agerande under de senaste åren då man, enligt vad man hävdar, agerade återhållsamt med statens resurser och i stället gjorde långsiktiga satsningar för att "säkra välfärden".
– Det är en fullkomligt unik situation av stabilitet och ekonomiskt ansvarstagande, sa Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt konstaterade att den pågående krisen höjer kraven på att hålla ordning – annars kommer vi drabbas av nedskärningar och högre pensionsålder, bland annat, sa han.
- Jag tror väljarna vill se långsiktighet och ansvarstagande, sa Reinfeldt.
Statsministern upprepade det man sa tidigare i veckan att man i år inte kommer att komma med ett nytt, femte, jobbskatteavdrag och att man heller inte kommer att sänka skatten för pensionärer.
- För mig är det viktigt att satsa på de yngsta, och att satsa på jobben, sa Fredrik Reinfeldt och fortsatte:
- 2011 och 2012 kommer sannolikt att var de två tyngsta reformåren för svensk skola någonsin.

"Ingen toast Skagen"

Efter det gick statsministern in på jobben.
- För mig är det viktigt att satsa på de yngsta, och att satsa på jobben, sa Fredrik Reinfeldt och fortsatte med att berätta att man vill halvera restaurangmomsen.
En utredning har, enligt TT, visat att halverad restaurangmoms kan leda till att 4 000 personer får jobb. Reformen är dyr och beräknas kosta 5,4 miljarder kronor.
Reinfeldt konstaterade att restaurangbranschen var en seriös och viktig del av den svenska ekonomin.
– Det är inget prat om toast Skagen eller en bransch där man lever på en räkmacka, sa Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag