Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts revansch – ökar gapet till Löfven

Svar på frågan: "Vem har du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven?"

S-ledaren Stefan Löfven har haft vind i seglen en längre tid.

Men här är siffrorna som visar på Fredrik Reinfeldts revansch och att han har fortsatt övertag som statsminister.

- Nu räcker det inte att vara tyst och hoppas på att motståndaren ska begå misstag utan nu gäller det själv att vara aktiv och synas, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare på Lunds universitet.

Så gick undersökningen till

Frågan: "Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven?"

Undersökningsperiod: 13-16 januari 2014

Metod: Telefonintervju.

Antal tillfrågade: 1 000 personer.

Beställare: PR-byrån Westander.

Mätinstitut: Sifo

Vem är statsminister efter valet i höst?

Förra veckan kom en mätning från DN/Ipsos som visar att Stefan Löfven närmar sig Reinfeldt i trovärdighet på område efter område. Svenska folket tror att S-ledaren är bättre än den nuvarande statsministern på att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen. Och i torsdags gick S-ledaren till hårt angrepp mot statsministern i sitt tal på LO:s valkonferens.

Men i dag kan Expressen presentera nya siffror från en Sifo-mätning som är beställd av PR-byrån Westander som visar att Reinfeldts övertag på fyra månader ökat från 13 till 17 procentenheter.

Ökningen överraskar

Patrik Westander, vd på PR-byrån Westander, är överraskad av Reinfeldts stora förtroendeövertag.

- Dels med tanke på de rödgröna partiernas uppsving i opinion och dels att valdagen närmar sig, vilket brukar tala för att förtroendeövertaget brukar minska. Statsministern har ett mycket stort förtroende bland väljare och har goda chanser att bli en röstmagnet i valrörelsen.

"Har synts lite"

Enligt Malena Rosén Sundström, statsvetare på Lunds universitet, handlar Löfvens tapp om att han har synts för lite i medierna.

- Den långsiktiga trenden är att Löfven knappar in på Reinfeldt. En möjlig förklaring att Löfven nu tappar kan vara att han inte syntes i partiledardebatten i mitten av januari - vilket var då undersökningen gjordes. Han är mer beroende av uppmärksamheten än Reinfeldt, som syns i egenskap av statsminister i princip varje dag, säger hon.

Och de minskade ideologiska skillnaderna mellan blocken ökar betydelsen av väljarnas förtroende för statsministerkandidaten, menar Patrik Westander.

- Statsministern upplevs som lugn och trygg och det har kanske varit extra viktigt i tider av stor ekonomisk oro och kan vara en del i förklaringen att förtroendeövertaget består orubbat, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.