Reinfeldts rådgivare gör storvinst när Attendo säljs - igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljonvinnare. Attendos vd Henrik Borelius kommer att ta hem en rejäl vinst när vårdbolaget säljs för tredje gången.Foto: SCANPIX
Foto: Fredrik Persson

Attendos vd Henrik Borelius, som också är regeringens rådgivare kring välfärdsföretag, är på väg att göra ett trippel­klipp på vårdföretaget.

Expressen kan i dag avslöja att han vid två tidigare försäljningar av Attendo tjänat drygt 100 miljoner kronor.

Och nu kan han ta hem ytterligare 580 miljoner kronor.

Attendo är på väg att byta ägare för tredje gången inom loppet av sju år. Privatisering av offentliga verksamheter i Sverige har gjort marknaden glödhet och lockat de stora spelarna inom riskkapitalbranschen till snabba klipp.

I samband med en av de tidigare försäljningarna konstaterade Attendo:

"Marknaden för äldre och funktionshindrade har mycket stor potential. Bara i Sverige beräknas den uppgå till över 115 miljarder kronor."

Henrik Borelius, 40, har som vd för Attendo överlevt tre olika ägare och är nu på väg att få en fjärde ägare eftersom riskkapitalbolaget IK Invest har satt upp vårdföretaget på säljlistan med målsättningen att göra ett miljardklipp.

Expressen har granskat tidigare de tidigare försäljningarna och kan avslöja att Borelius gjort stora vinster i samband med affärerna. Under de senaste sex åren har han i snitt haft en årslön på 3,6 miljoner kronor men hans största inkomster har kommit från aktier som han haft som en bonus i företaget.

Köptes av riskkapitalbolag

2005 köptes Attendo av det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint och Borelius hade redan under sina två första år som vd haft förmånen att samla på sig en stor aktiepost. Han hade blivit företagets sjätte största ägare och under åren 2005 och 2006 när Bridgepointköpet genomfördes deklarerade Borelius privat en inkomst av kapital på 44 miljoner kronor.

2007 såldes Attendo vidare till IK Invest och Henrik Borelius, som på nytt fått haft förmånen att köpa in sig i vårdföretaget, hade då startat ett förvaltningsbolag. Hans reavinst i företaget blev 103,3 miljoner kronor efter att Attendo sålts på nytt.

Till skillnad från efter den första försäljningen, då Borelius privat fick betala 30 procents skatt på vinsten, slapp han nu undan skattmasen.

Han betalade bara 407 000 kronor i skatt i företaget efter 103-miljoners­vinsten.

Nu är Attendo till salu på nytt och i Borelius förvaltningsbolag finns återigen en stor post vårdaktier. Det finns dock inga spår i boksluten efter att han betalt för aktierna och det finns inget anskaffningsvärde angivet.

Obesvarade frågor

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Attendo nu är värderat till sex-sju miljarder kronor och enligt Attendos senaste aktiebok äger Borelius 9,7 procent av aktierna i företaget. Det innebär att Borelius skulle ta hem 580 miljoner kronor i ett tredje Attendoklipp på sju år.

Själv vill han inte prata med Expressen:

- Du ska prata med vår kommunikationschef.

Men nu gällde det personliga frågor till dig.

- Jag ska gå in i ett möte nu, säger Borelius och lägger på.

Kommunikationschefen vill ha frågorna mejlade, men när hon återkommer lämnar hon frågorna om tidigare klipp och det faktum att Borelius verkar ha fått aktierna gratis obesvarade.

Attendo har efter Expressens avslöjanden i förra veckan om vårdklippen hävdat att uppgifterna i aktieboken om personalens ägande i företaget inte är korrekt. Totalt ska Attendotopparna "bara" äga 14 procent av företaget - hälften av det som aktieboken visar.

Skuld på 4,4 miljarder

Attendo påstår också att värderingen på sex miljarder inte tar hänsyn till företagets skuld på 4,4 miljarder kronor. Attendo skulle därmed "bara" vara värt 1,6 miljarder - lägre än de 2,2 miljarder som Bridgepoint betalade för Attendo 2005. Då omsatte Attendo 1,8 miljarder, nu har försäljningen av vårdtjänster ökat till 6,7 miljarder.

Med Attendos sätt att räkna skulle personalens andel (14%) av företaget nu vara värd 224 miljoner kronor. Samtidigt uppger Attendo i försöken att dementera vårdklippet att personalen har betalt 350 miljoner för aktierna i Attendo.

Borelius regeringsuppdrag

Fredrik Reinfeldt och regeringen har anlitat Henrik Borelius som expert på välfärdsföretag. Han är en av medlemmarna i "välfärdsrådet" som ska ge regeringen "stöd i frågor som rör kvaliteten inom och utvecklingen av välfärden inom vård- och omsorgssektorn".

Hans syster är ex-ministern Maria Borelius (M) som också finns med i styrelsen för Henrik Borelius förvaltningsbolag.

SÅ mycket har Borelius tjÄnat pÅ Attendo:

Lön 2005-2010:

21,8 miljoner

Aktieklipp efter

första försäljningen 2005:

44 miljoner

Aktieklipp efter andra försäljningen 2007:

103 miljoner

Värde på aktier inför tredje försäljningen:

580 miljoner

Sammanlagt:

748,8 miljoner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.