Gör en mångmiljonvinst. Henrik Borelius är regeringens rådgivare i välfärdsfrågor - men han är också direktör i vårdkoncernen Attendo som ska säljas för miljardbelopp. Foto: Fredrik Persson
Gör en mångmiljonvinst. Henrik Borelius är regeringens rådgivare i välfärdsfrågor - men han är också direktör i vårdkoncernen Attendo som ska säljas för miljardbelopp. Foto: Fredrik Persson

Reinfeldts rådgivare gör skandalklipp

Publicerad

Vårdkoncernen Attendo är till salu för sex miljarder kronor.

Expressen kan i dag avslöja den största vinnaren: Direktören Henrik Borelius som kan göra ett vårdklipp på 580 miljoner kronor.

Han är också regeringens rådgivare i välfärdsfrågor och bror till ex-ministern Maria Borelius (M).

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Attendo, en av Sveriges största aktörer inom privat äldreomsorg, nu är till salu. Attendo köptes av riskkapitalbolaget IK Invest 2006 och redan då gjorde vårdkoncernens vd Henrik Borelius ett klipp på 100 miljoner kronor.

Den nya ägaren ville ha kvar Borelius i företaget och han fick också vara kvar som ägare.

En granskning av ägandet i Attendo som Expressen gjort avslöjar att han äger 9,7 procent av Attendo genom det egna ägarbolaget Louloudia.

Ägandet mörkas

Hans stora ägande mörkas dock i Attendos senaste årsredovisning. Där heter det att IK Invests riskkapitalfond i Luxemburg, brittiska ICG och finska Varma är största ägare. Sanningen är att ICG och Varma äger två respektive en procent och därmed betydligt mindre av företaget än Borelius.

Prislappen för Attendo ligger på sex-sju miljarder kronor, enligt Reuters, och det innebär att Henrik Borelius andel av företaget är värd minst 580 miljoner kronor.

Vägrar tala om försäljningen

Själv vägrar han att säga något om försäljningen.

- Jag har inga kommentarer till det. Alla sådana frågor hanteras av vår huvudägare, säger han till Expressen.

Henrik Borelius har också anlitats av regeringen som expert på välfärdsfrågor. Han sitter med i välfärdsutvecklingsrådet som ska "ge regeringen stöd i frågor som rör kvaliteten inom och utvecklingen av välfärden inom vård- och omsorgssektorn". Syftet ska vara att "förbättra förutsättningarna för valfrihet, entreprenörskap och innovativt företagande".

Men på frågan om det egna ägandet i Attendo vägrar Borelius att svara.

- Jag har inga kommentarer till det.

Varför?

- Jag har inga kommentarer till det.

Är det extra känsligt med tanke på att du är råd­givare åt regeringen i välfärdsfrågor?

- Jag har inga kommentarer till det.

Han vill inte uppge om han har fått betala något för aktierna i Attendo, men att döma av årsredovisningarna i hans privata förvaltningsbolag Louloudia har aktierna inte kostat honom något.

Slipper reavinstskatt

Tack vare att Henrik Borelius äger Attendoaktierna genom ett förvaltningsbolag slipper han också betala privat reavinstskatt när vårdkoncernen säljs. Han kan välja att köpa nya aktier i andra företag eller investera vinsten i nya projekt inom företaget.

Flera band till regeringen

Attendos huvudägare, riskkapitalbolaget IK Invest, har också stått regeringen Reinfeldt nära genom grundaren Björn Savén. Fredrik Reinfeldt har bland annat tagit med Savén till ett toppmöte i London som representant för svenskt företagande och gett honom tunga styrelseuppdrag i statliga Vattenfall och Nordea.

Men efter att Björn Savén upptaxerats med 875 miljoner kronor för oredovisade riskkapitalklipp i IK Invest har regeringen klippt banden med Savén och han har lämnat de statliga styrelserna.

 

RÄTTELSE:
I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att vd Henrik Borelius syster, ex-ministern Maria Borelius, sitter som suppleant i styrelsen för hans förvaltningsbolag. Korrekt är att hans fru, Christina Maria Natalia Borelius, finns med i styrelsen. Expressen beklagar förväxlingen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag