Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldts rådgivare gör skandalklipp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gör en mångmiljonvinst. Henrik Borelius är regeringens rådgivare i välfärdsfrågor - men han är också direktör i vårdkoncernen Attendo som ska säljas för miljardbelopp.
Foto: Fredrik Persson

Vårdkoncernen Attendo är till salu för sex miljarder kronor.

Expressen kan i dag avslöja den största vinnaren: Direktören Henrik Borelius som kan göra ett vårdklipp på 580 miljoner kronor.

Han är också regeringens rådgivare i välfärdsfrågor och bror till ex-ministern Maria Borelius (M).

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Attendo, en av Sveriges största aktörer inom privat äldreomsorg, nu är till salu. Attendo köptes av riskkapitalbolaget IK Invest 2006 och redan då gjorde vårdkoncernens vd Henrik Borelius ett klipp på 100 miljoner kronor.

Den nya ägaren ville ha kvar Borelius i företaget och han fick också vara kvar som ägare.

En granskning av ägandet i Attendo som Expressen gjort avslöjar att han äger 9,7 procent av Attendo genom det egna ägarbolaget Louloudia.

Ägandet mörkas

Hans stora ägande mörkas dock i Attendos senaste årsredovisning. Där heter det att IK Invests riskkapitalfond i Luxemburg, brittiska ICG och finska Varma är största ägare. Sanningen är att ICG och Varma äger två respektive en procent och därmed betydligt mindre av företaget än Borelius.

Prislappen för Attendo ligger på sex-sju miljarder kronor, enligt Reuters, och det innebär att Henrik Borelius andel av företaget är värd minst 580 miljoner kronor.

Vägrar tala om försäljningen

Själv vägrar han att säga något om försäljningen.

- Jag har inga kommentarer till det. Alla sådana frågor hanteras av vår huvudägare, säger han till Expressen.

Henrik Borelius har också anlitats av regeringen som expert på välfärdsfrågor. Han sitter med i välfärdsutvecklingsrådet som ska "ge regeringen stöd i frågor som rör kvaliteten inom och utvecklingen av välfärden inom vård- och omsorgssektorn". Syftet ska vara att "förbättra förutsättningarna för valfrihet, entreprenörskap och innovativt företagande".

Men på frågan om det egna ägandet i Attendo vägrar Borelius att svara.

- Jag har inga kommentarer till det.

Varför?

- Jag har inga kommentarer till det.

Är det extra känsligt med tanke på att du är råd­givare åt regeringen i välfärdsfrågor?

- Jag har inga kommentarer till det.

Han vill inte uppge om han har fått betala något för aktierna i Attendo, men att döma av årsredovisningarna i hans privata förvaltningsbolag Louloudia har aktierna inte kostat honom något.

Slipper reavinstskatt

Tack vare att Henrik Borelius äger Attendoaktierna genom ett förvaltningsbolag slipper han också betala privat reavinstskatt när vårdkoncernen säljs. Han kan välja att köpa nya aktier i andra företag eller investera vinsten i nya projekt inom företaget.

Flera band till regeringen

Attendos huvudägare, riskkapitalbolaget IK Invest, har också stått regeringen Reinfeldt nära genom grundaren Björn Savén. Fredrik Reinfeldt har bland annat tagit med Savén till ett toppmöte i London som representant för svenskt företagande och gett honom tunga styrelseuppdrag i statliga Vattenfall och Nordea.

Men efter att Björn Savén upptaxerats med 875 miljoner kronor för oredovisade riskkapitalklipp i IK Invest har regeringen klippt banden med Savén och han har lämnat de statliga styrelserna.


RÄTTELSE:
I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att vd Henrik Borelius syster, ex-ministern Maria Borelius, sitter som suppleant i styrelsen för hans förvaltningsbolag. Korrekt är att hans fru, Christina Maria Natalia Borelius, finns med i styrelsen. Expressen beklagar förväxlingen.

Attendos vinst - en halv miljard

Attendo säljer äldreomsorg och andra vårdtjänster i Skandinavien.

Försäljningen har under de senaste två åren ökat från 5,1 till 6,7 miljarder kronor. Vinsten landade på en halv miljard kronor enligt det senaste bokslutet från 2010.

Attendo har under de senaste fem åren inte gjort några aktieutdelningar till sina ägare. Vinsterna har i stället använts för att vårdkedjan ska expandera och det har gjort att värdet på företaget ökat kraftigt.

I marknadsföringen av företaget trycker Attendo hårt på att antalet lex Sarah-anmälningar, som ska göras av anställda när vanvård misstänks, har minskat på senare år och att Attendo nu ligger långt under genomsnittet.

Vårdskandaler inom Attendo

2006

Lämnades döende i sin egen avföring

En 83-årig man lämnades döende i sin egen avföring på äldreboendet Rondellen i Uppsala.


2006

Fick inte sitt sår omlagt på tolv dagar

Lidingö bryter avtalet med Attendo efter flera fall av vanvård på äldreboendet Baggeby gård. Ett av fallen av vanvård handlade om en man som inte fått ett sår omlagt på tolv dagar.


2009

Autistiskt barn blev ­fasthållen på golvet

Ett barn på ett Attendohem för autistiska har lagts ned på golvet och hållits fast i armar och ben vid ett tiotal tillfällen. Attendo kritiseras av länsstyrelsen för behandlingen.


2010

Hade fluglarver i sår i tre dagar

En patient ligger tre dagar med fluglarver i sitt sår på äldreboendet Sälgen i Höganäs. Den ansvariga sjuksköterskan får sparken.


2010

Risk för amputation - ingen tillkallades

Läkaren och författaren David Eberhard flyttar sin mamma från Attendo. Han anklagar äldreboendet för att ha vägrat ringa efter läkare när hennes hand svullnat så mycket att det fanns risk för amputation.


2011

Personalen klädde ut den döde i solglasögon

Tre anställda på Attendos vårdhem Sörgården i Rottne utanför Växjö slår vad om när en äldre kvinna ska dö. När hon gått bort klär personalen ut henne i solglasögon och spelar upp en sketch vid hennes dödsbädd. De tre får sparken.


2011

Patienter har flyttat efter larm om vanvård

Attendo nekas ta över äldreboendet Katarinagården i Stockholm efter att politikerna varit missnöjda med hur Attendo skött äldreboendet Vintertullen i Stockholm. Flera boende på Vintertullen har flyttat till Katarinagården efter larm om vanvård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.