Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts önskan: Fler kvinnor på heltid

Fredrik Reinfeldt befinner sig just nu på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.
Foto: Ruben Sprich

EU-minister Birgitta Ohlsson menar att Europa inte har råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar.

På Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos diskuterades frågan i dag av bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det handlar om att yngre kommer in i arbetskraften, att äldre stannar kvar att man får en kvinnlig förvärvsfrekvens som ligger högt, säger han.

Enligt EU-minister Birgitta Ohlsson finns det en tillväxtfråga som har tigits ihjäl bland världens maktelit alldeles för länge: Att öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

Detta vill hon nu råda bot på och tar upp frågan i en debattartikel på regeringens webbsida.

Statsminister Fredrik Reinfeldt stämmer in i kören från Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos, där frågan diskuterades i dag.

– Det handlar om att yngre kommer in i arbetskraften, att äldre stannar kvar och att man får en kvinnlig förvärvsfrekvens som ligger högt och att den också sker på så sätt att fler kvinnor är heltidsarbetande.

"En enorm arbetskraftsreserv"

I dag på morgonen kom nya siffror, från Arbetskraftsundersökningarna, som bland annat påpekade fördelningen som gäller i Sverige för heltidsarbetande.

– Jag tycker siffrorna är väldigt intressanta. Det är alltså 2,1 miljoner män som är heltidsarbetande i Sverige och strax under en och en halv miljon kvinnor. Det gapet på över 600 000 är en enorm arbetskraftsreserv och man skulle kunna uppmuntra fler kvinnor att gå från deltidsarbete till heltidsarbete, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:

– Det här är en analys rätt många gör. Den nye japanske premiärministern hade en stor poäng här om att en stor utmaning är att uppmuntra fler japanska kvinnor att öka sin sysselsättningsgrad. Så det här med arbetsutbud är oerhört centralt, att fler känner drivkrafterna att vilja arbeta, säger statsministern.

Bara två svenska kvinnor

Sverige är det land i EU som har högst sysselsättningsgrad för kvinnor. Men i vissa EU-länder är det fortfarande vanligare med hemmafruar än yrkeskvinnor.

I Davos är exempelvis bara 15 procent av deltagarna kvinnor, en försämring från 17 procent i fjol. Och bland de cirka 35 svenska Davos-deltagarna är Birgitta Ohlsson och Annika Falkengren de enda svenska kvinnorna.

"Vi svenskar ska inte slå oss till ro för att vi varit pionjärer. En kvinna i Sverige tjänar under sin livstid i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man. Vi behöver inte vara Marie Curie för att inse att det faktum att kvinnor i Sverige tog ut 76 procent av föräldraledighetsdagarna och männen 24 procent året 2011 påverkar jämställdheten", skriver Birgitta Ohlsson på regeringens hemsida.

Inte råd med hemmafruar

OECD har beräknat att EU:s bnp kan öka med hela tolv procent om förutsättningarna förbättrades för kvinnors yrkesarbetande. Om kvinnor arbetade exakt lika mycket som män kan bli än större, skriver EU-minister Birgitta Ohlsson.

Hon menar att kvinnor naturligtvis främst ska delta på arbetsmarknaden för sin egen skull, men Europa har inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.