Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts nya
spår: sälj mindre

Moderaterna erkänner att de varit för fixerade vid privatiseringar av offentlig verksamhet och skriver nu i bland annat en rapport på partiets hemsida att man "kommit till vägs ände".
Foto: Michel Euler

Nya Moderaterna vill bli - ännu nyare.

Plötsligt byter partiet fot och slår i en rapport fast att privata företag i välfärden inte är det enda rätta.

- Detta är ett försök att komma in i debatten, men jag ser inget som är politiskt nydanande, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Åsling.

Reaförsäljningen av till exempel vårdcentralen Serafen i Stockholm och skandalerna kring vårdföretaget Carema har gett Moderaterna ett problem: Svenska folket litar inte längre lika mycket på att de privata företagen kan sköta välfärden. Det visar flera undersökningar, bland annat senaste SOM-rapporten från Göteborgs universitet.

Det är kanske inte därför oväntat att Moderaterna i går publicerade en rapport som slår fast att partiet nu ska ändra synen på offentliga företag och välfärd som drivs i offentlig regi.

Finansmarknadsminister Peter Norman och partiets gruppledare Anna Kinberg Batra slog fast på Dagens Nyheters debattsida:

"Moderaternas, historiskt sett, ofta entydiga fokus på privatiseringar har kommit till vägs ände. Att sälja ut verksamheter till dåligt fungerande marknader skapar inte större samhällsnytta."

Enligt Anna Kinberg Batra är det dags för både partiet och väljarna att tänka om i privatiseringsfrågan. Det ena ska inte ta ut det andra, menar hon.

- Det är kvaliteten som är det viktigaste. Samhällsnyttan är att vården funkar och att skolan är bra. Sen vem som äger är mindre viktigt. Där har vi tidigare uppfattats otydliga, att bara vi säljer så blir allting bra. Men det är fel uppfattning, säger hon.

Mikael Sundström, stats­vetare vid Lunds universitet, tror att Moderaternas utspel är ännu ett steg mot den politiska mitten - där de socialdemokratiska högerväljarna finns.

- Det är ju den vägen de har valt i många år. Och det är inte otänkbart att man nu vill stå på egna ben när det finns en allvarlig risk att de andra små allianspartierna åker ur riksdagen. Då gäller det att växa ytterligare och plocka upp sina allianskamraters väljare, säger han.

"Borde ge bort frågan"

Men det är samtidigt ett högt spel som partiet spelar, menar Sundström.

- Risken är att man hakar av Centerpartiet som vill ha mer privatiseringar och gå mer högerut. Kanske borde man ge bort vissa frågor till de små partierna för att alliansen ska överleva. Men för en partistrateg är det som att klappa en katt mothårs.

"En tam artikel"

Per Åsling, ekonomisk­politisk talesperson för Centerpartiet, är inte imponerad av Moderaternas nya linje:

- Det var en ganska tam artikel som gör ett antal konstaterande som är självklara.

- Vi säljer gärna bort verksamheter som inte är strategiskt viktiga för allmänheten till fördel för exempelvis investeringar i infrastrukturen. Vår uppfattning är att det svenska samhället mår bra av flera privata verksamheter, säger han.

Så här tycker allianspartierna om Moderaternas nya linje

Acko Ankarberg, parti ­ sekreterare för Krist ­ demokraterna:

- Vi vill inte återgå till kommunalt monopol, utan vi är med och bygger framtidens välfärd där kvalitet är i fokus och där har människor möjlighet att välja utförare.

- För oss är det inte politiken som ska bestämma ägarformen eller utformare, utan det är den enskilde själv. Och i många kommuner finns inget alternativt till det kommunala monopolet. Där vill vi se många fler som kan vara med och bidra.


Nina Larsson, parti ­ sekreterare ­ för Folkpartiet:

- Det är väl inte någon jätteförändring mot hur de uppfattas i dag. Samtidigt så öppnar kanske det här för att exempelvis meddelarskyddet börjar gälla för omsorgspersonal hos privata aktörer.

- Vi har ju påtalat vikten av att det finns ett välfungerande offentligt åtagande när det gäller skolan. Sedan värnar vi också om valfrihet och mångfald, men vi har också varit tydliga med att marknaden för friskolorna måste skötas.


Per Åsling, ekonomisk ­ politisk talesperson för ­ Centerpartiet:

- Jag tycker att det var en ganska tam artikel som gör ett antal konstaterande som egentligen redan är självklara.

- Vi säljer gärna bort den typen av verksamheter som inte är direkt strategiskt viktiga för allmänheten till fördel för exempelvis investeringar i infrastrukturen.

- Vår uppfattning i Centerpartiet är att det svenska samhället bara mår bra av att ha flera privata verksamheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.