Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldts misstag – berättar om konflikten med Kristersson

Reinfeldt berättar om åren i politiken i SVT:s "Statsministrarna". Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Reinfeldt kallar konflikten med Kristersson det största misstagen i sitt liv. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Interna strider och utfrysning och kritik mot S-ledare har kantat Fredrik Reinfeldts karriär.

Men enligt den före detta statsministern var det värsta beslutet att starta konflikt med Ulf Kristersson under tiden i Muf, uppger han för SVT. 

– Jag har sett det som mitt livs största misstag att ta en personkonflikt, säger Fredrik Reinfeldt till tv-kanalen.

1992 skakades ungdomspartiet Muf av en stor inre konflikt. Då utmanade Fredrik Reinfeldt den sittande ordföranden Ulf Kristersson om ordförandeposten.

Konservativa Reinfeldt och nyliberala Kristersson gick upp i en kamp som splittrade Muf i två läger. I SVT-serien "Statsministrarna" berättar nu Reinfeldt om ångern som uppstod efteråt.

– Det gjorde ont i min själ och mitt hjärta och på mitt skinn och i allt jag kände och för människor omkring mig att få genomleva vad det innebär att ha en personstrid, säger Reinfeldt i programmet. 

Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson skakar hand efter Reinfeldt valts till ny ordförande för Muf 1992. Foto: INGVAR NÄSLUND

När omröstningen var klar hade Reinfeldt röstats in som ny ordförande. Nu låg det på honom att reda upp delningarna som uppstått. 

Men tillsammans med Kristersson återbyggdes en gemensam grund i partiet. Enligt Reinfeldt ledde det till att han senare kunde se Kristersson som en nära förtrogen, uppger han för SVT. Det ledde senare till en post som statsråd för Kristersson i Reinfeldts regering.

Reinfeldt frystes ut från partiet

Men innan åren som statsminister fanns en tid när den före detta statsministern trodde att ingenting skulle gå vägen, berättar han för SVT. 

Efter M-ledaren Carl Bildts förlust i valet 1994 skrev Reinfeldt boken "Nostalgitrippen" 1995. Där riktade han intern kritik mot moderater som pekades ut som "Bildt-kopior" utan kompetens inom välfärdspolitik och miljöfrågor. 

Boken ledde till ett stort bakslag. Enligt Reinfeldt frystes han sedan ut från partiet i fyra år.

– Jag var småbarnsförälder och det är ett viktigt ansvar. Jag kände att jag i grunden trivdes med samhällsfrågor och politik, men jag kände nog att vägarna för mig var stängda och det var de nog i några år, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Först 1999 välkomnades han tillbaka med nya uppdrag i riksdagens förtroenderåd. Ansvaret växte över tid och med flera uppdrag och poster i bagaget valdes han till partiordförande 2003.

Kritiken mot Löfvens parti

Mellan 2006 och 2014 skulle Fredrik Reinfeldt komma att röstas in som Sveriges statsminister. Och medan Moderaterna tog ledningen i den borgerliga regeringen, drabbades oppositionen av en ledningskris.

Enligt Fredrik Reinfeldt var det ett skakigt parti därefter togs över av Stefan Löfven. 

– Jag upplevde att vi hade ett socialdemokratiskt vobbligt parti som rörde sig vänster och höger utan någon egentlig riktning. Det var inte alls lätthanterat säger han.

Men i valet som följde var det Stefan Lövfen och den rödgröna regeringen som fick makten. Det blev också slutet för Reinfeldts karriär inom politiken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!