Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldts lösning: Bort med de sjuka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"ORIMLIGT". Filippa Reinfeldt vill att vårdpersonalen skickar patienterna till vårdcentralerna. "Blir en orimlig överbelastning annars", säger hon.
Foto: Alexander Donka

Filippa Reinfeldt pressas hårt om köerna i akutsjukvården i Stockholm.

Nu vill hon att personalen oftare står på sig och skickar i väg sjuka från akuten:

- Vi kanske måste hjälpa till att stödja vårdens medarbetare, att de också kan säga till patienterna att du kanske ska åka till en vårdcentral med en stukad fot. Det blir en orimlig överbelastning för medarbetare på akutmottagningarna annars.

Filippa Reinfeldt (M), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län, som även leder Moderaternas egen arbetsgrupp om sjukvården, kämpar nu för att köerna på akuterna i huvudstaden inte ska bli ett bekymmer även för partiet och regeringen på riksplanet.

Socialdemokraterna satsar hårt på att utnyttja de vittnesmål som inte minst kommit fram i Expressens serie "akutkollen".

Flera rapporter har också handlat om att hon ska vara på kollisionskurs med ledningen för både Karolinska universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus.

"Har haft möte"

Men till Expressen säger nu Filippa Reinfeldt att hon har en bra dialog med Karolinskas chef Birgir Jakobsson, som hon tidigare kritiserat för att inte möta vårdkraven:

- Vi har haft både ett möte i onsdags men också i telefon. Vi samtalar löpande för att avrapportera hur läget ser ut och att Karolinska nu också ska lyckas rekrytera fler medarbetare.

En del av åtgärderna mot de överbelastade akutmottagningarna är att se till att färre söker för mindre akuta problem. Personalen ska bli bättre på att informera om att man i stället ska söka vård på vårdcentraler och närakuter.

Ökad bemanning

Men också om att öka bemanningen.

- Det handlar också om att personal som kan arbeta med patienter i de tomställda sängar som finns i dag. Och det är en fråga om organisering inne i sjukvården, att de kan påverka schemaläggning och så vidare.

Vad gör ni för att hjälpa till?

- Vi finns hela tiden i dialog med sjukhusen. Flera av chefläkarna och direktörerna jag talat med säger att de har gott om kapacitet och bättre samarbete i dag - ett läge som i dag kan också bidra till ännu större samarbetsvilja.

Tror inte på lösningen

Anna Andersson, vice ordförande för Vårdförbundet, tror inte att Filippa Reinfeldts uppmaning till personalen är lösningen på problemet.

- Belastningen på akutmottagningarna beror inte på att människor går fel. Det löser inte problemet med bristande vårdplatser och belastningen på akuterna. Jag tycker att det är tråkigt att ansvaret hela tiden hänvisas tillbaka, i det här fallet till personalen, och tidigare i veckan har hon hänvisat till ledningen. Men har man inte resurser i vården att anställa kan man inte göra det, säger hon.

Har Filippa Reinfeldt rätt i att akutpersonalen ska välja hårdare bland patienterna?

ASTRID LINDGRENS BARNSJUKHUS

Även Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm är hårt drabbade av överbelastningen. I går skrev sex läkare i DN Stockholm att patientsäkerheten är hotad. Enligt dem finns bara nio intensivvårdplatser, och ytterligare sex för lättare intensivvård. Platser som ofta är fulla.

- Det måste man naturligtvis titta på gällande Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag var i kontakt med sjukvårdsdirektören senast i går kväll, för att se över allt - både vårdplatser och att få personal till de tomma sängar som står där i dag, säger Filippa Reinfeldt till Expressen.

LÄTTAKUTEN PÅ DANDERYD

I veckan gick Filippa Reinfeldt ut i DN med att en lättakut ska öppnas redan i mars vid Danderyds sjukhus. Enligt uppgift till Expressen kände inte sjukhusledningen till detta. I stället trodde man att det rörde sig om årsskiftet. Något Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd, kritiserade hårt.

Enligt Filippa Reinfeldt bygger kritiken på ett missförstånd:

- Jag blir oerhört förvånad när de först skär ner 300 vårdplatser som vi öppnar upp. Sedan säger vi att vi vill göra ytterligare förstärkningar och förbättringar med att öppna en lättakut i ett hus bredvid Danderyd och då vill de förskjuta och försena detta i ett och halvt år, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.