Det är bistra tider för det största regeringspartiet.
I den ena opinionsundersökningen efter den andra backar Moderaterna. I Skops väljarbarometer för maj tappade partiet 1,7 procent, i TV4/Novus mätning i maj sjönk stödet med 0,8 procentenheter och i SCB:s stora undersökning som kom för några dagar sedan backade Moderaterna med 1,2 procentenheter jämför med månaden innan.
Nu kommer nästa motgång.
Demoskops junimätning visar ett stöd på 26,6 procent - vilket innebär att partiet tappat 2,5 procent av väljarkåren sedan maj.
Nedgången är inte statistiskt säkerställd - men tidigare mätningar visar en tydlig riktning menar Demoskops chefsanalytiker Per Nilsson:
- Överlag ger denna mätning samma bild som SCB:s, det blåser en stark motvind för alliansen, säger han.
Lägsta stödet på fem år
Avståndet mellan blocken har fördubblats på bara en månad, och de rödgröna har nu stöd av 50,8 procent av väljarkåren - ett övertag på 12 procentenheter - jämfört med alliansens 38,8 procent. Det är det lägsta stödet för alliansen på fem år i Demoskops mätningar.
Tappet beror främst på att M backar, men också de mindre allianspartierna går bakåt. KD och C hamnar återigen under riksdagsspärren i Demoskops senaste mätning.
- När man sitter länge vid makten förknippas man med samhällsproblemen. Regeringspartier går normalt sett tillbaka, Moderaterna har haft höga siffror oväntat länge, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Strömmar från M till S och SD
De största väljarströmmarna från M har gått till S och SD, där SD är den största vinnaren. Det är framför allt personer mellan 55 och 64 år, samma åldersgrupp som växer starkast bland SD-väljare enligt SCB:s majmätning, som lämnar Moderaterna. Enligt partiets egen analys har de även haft svårt att attrahera kvinnor. I januari tillsattes därför en ny kommunikationschef, Hanna Bergholm, som gjorde klart att det framför allt var kvinnorna som nu skulle lockas över.
- Vi är inte nöjda och vi tar det på allvar. Vi har noterat att vi verkar tappa stöd bland kvinnor både i den här mätningen och SCB. Vi måste bli bättre på att berätta vad vår politik innebär för människor, att skapa bättre förutsättningar för alla människor får möjlighet att jobba efter sina förmågor, säger Kent Persson.
Internationella läget bidrar
Han lyfter även fram det internationella läget i opinionen till varför partiet tappar.
- Regeringar har det rätt tufft i mitten och slutet av mandatperioder. Vi ser det i Sverige, Europa och Norden där S-ledda regeringar tappar stöd, säger Kent Persson.
Miljöpartiet är det parti som ökar mest i Demoskops mätning. De får nu stöd av 10,9 procent av väljarkåren och är därmed tredje största parti. Men inte heller denna förändring är statistiskt säkerställd. Partisekreterare Anders Wallner tror att det ökande gapet mellan blocken beror på att svenska folket är trött på alliansens politik.
- Mätningen bekräftar det. Nu behövs en ny regering som tar utmaningen om klimatet, skolan och jobben på allvar, säger han.
Moderaternas trumfkort
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inne på samma linje:
- Att Moderaterna tydligt tappar väljarstöd tror jag är ett resultat av regeringens misslyckade skol- och jobbpolitik.
Tommy Möller tror dock att regeringspartierna har vissa fördelar inför kommande val:
- Man kan lägga fram populära förslag när det börjar dra ihop sig. Den stora händelsen i svensk politik under de senaste åren är att Moderaterna har övertagit det som tidigare har varit Socialdemokraternas styrka, nämligen förtroendet att styra landet och att sköta landets ekonomi på ett bra sätt. Det var Moderaternas trumfkort i valet förra gången, säger Tommy Möller.