Reinfeldts huvudvärk: M tappar igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MINDRE. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna fortsätter att tappa i opinionsmätningarna - och krisen i alliansen blir allt mer akut.
Foto: Lisa Mattisson

Alliansen går mot mörkare tider.

Nu visar ännu en opinionsundersökning låga nivåer - och enligt Demoskops siffror har gapet till de rödgröna fördubblats på en månad.

- Vi har pratat för mycket om miljarder, vi måste tillbaka till vår huvudberättelse, säger Kent Persson, Moderaternas partisekreterare.

Det är bistra tider för det största regeringspartiet.

I den ena opinionsundersökningen efter den andra backar Moderaterna. I Skops väljarbarometer för maj tappade partiet 1,7 procent, i TV4/Novus mätning i maj sjönk stödet med 0,8 procentenheter och i SCB:s stora undersökning som kom för några dagar sedan backade Moderaterna med 1,2 procentenheter jämför med månaden innan.

Nu kommer nästa motgång.

Demoskops junimätning visar ett stöd på 26,6 procent - vilket innebär att partiet tappat 2,5 procent av väljarkåren sedan maj.

Nedgången är inte statistiskt säkerställd - men tidigare mätningar visar en tydlig riktning menar Demoskops chefsanalytiker Per Nilsson:

- Överlag ger denna mätning samma bild som SCB:s, det blåser en stark motvind för alliansen, säger han.

Lägsta stödet på fem år

Avståndet mellan blocken har fördubblats på bara en månad, och de rödgröna har nu stöd av 50,8 procent av väljarkåren - ett övertag på 12 procentenheter - jämfört med alliansens 38,8 procent. Det är det lägsta stödet för alliansen på fem år i Demoskops mätningar.

Tappet beror främst på att M backar, men också de mindre allianspartierna går bakåt. KD och C hamnar återigen under riksdagsspärren i Demoskops senaste mätning.

- När man sitter länge vid makten förknippas man med samhällsproblemen. Regeringspartier går normalt sett tillbaka, Moderaterna har haft höga siffror oväntat länge, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Strömmar från M till S och SD

De största väljarströmmarna från M har gått till S och SD, där SD är den största vinnaren. Det är framför allt personer mellan 55 och 64 år, samma åldersgrupp som växer starkast bland SD-väljare enligt SCB:s majmätning, som lämnar Moderaterna. Enligt partiets egen analys har de även haft svårt att attrahera kvinnor. I januari tillsattes därför en ny kommunikationschef, Hanna Bergholm, som gjorde klart att det framför allt var kvinnorna som nu skulle lockas över.

- Vi är inte nöjda och vi tar det på allvar. Vi har noterat att vi verkar tappa stöd bland kvinnor både i den här mätningen och SCB. Vi måste bli bättre på att berätta vad vår politik innebär för människor, att skapa bättre förutsättningar för alla människor får möjlighet att jobba efter sina förmågor, säger Kent Persson.

Internationella läget bidrar

Han lyfter även fram det internationella läget i opinionen till varför partiet tappar.

- Regeringar har det rätt tufft i mitten och slutet av mandatperioder. Vi ser det i Sverige, Europa och Norden där S-ledda regeringar tappar stöd, säger Kent Persson.

Miljöpartiet är det parti som ökar mest i Demoskops mätning. De får nu stöd av 10,9 procent av väljarkåren och är därmed tredje största parti. Men inte heller denna förändring är statistiskt säkerställd. Partisekreterare Anders Wallner tror att det ökande gapet mellan blocken beror på att svenska folket är trött på alliansens politik.

- Mätningen bekräftar det. Nu behövs en ny regering som tar utmaningen om klimatet, skolan och jobben på allvar, säger han.

Moderaternas trumfkort

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inne på samma linje:

- Att Moderaterna tydligt tappar väljarstöd tror jag är ett resultat av regeringens misslyckade skol- och jobbpolitik.

Tommy Möller tror dock att regeringspartierna har vissa fördelar inför kommande val:

- Man kan lägga fram populära förslag när det börjar dra ihop sig. Den stora händelsen i svensk politik under de senaste åren är att Moderaterna har övertagit det som tidigare har varit Socialdemokraternas styrka, nämligen förtroendet att styra landet och att sköta landets ekonomi på ett bra sätt. Det var Moderaternas trumfkort i valet förra gången, säger Tommy Möller.

Så gick undersökningen till

Fråga: "Hur skulle du rösta om det var val i dag?"

Undersökningsperiod: 28 maj-5 juni 2013.

Metod: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll. Antal tillfrågade: 1250.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen av förändringarna i Demoskops senaste mätning är statistiskt säkerställda.

Så säger partierna

Kent Persson, Moderaternas partisekreterare:

"Vi granskas varje dag. När granskningen ökar även på Socialdemokraterna kommer det att bli tydligt att vi har en politik som lägger grunden för fler jobb och för att göra det mer lönsamt att arbeta. Det är grundkonflikten i den kommande valrörelsen."Nina Larsson, Folkpartiets partisekreterare:

"Det är klart att vi ligger något lägre än valresultatet, men det är ändå på en stabil nivå. De senaste undersökningar som varit visar att det går i rätt riktning och Jan Björklund har lyckats komma ut bra i utbildningsfrågan och det ger oss en bra potential för framtiden."Michael Arthursson, Centerns partisekreterare:

"Det är låga siffror för oss. Vi vill ju stärka vår ställning betydligt mer än så här. Vi behöver jobba vidare med våra fokusfrågor - jobb åt unga, bättre villkor för företagen och klimatfrågan."Acko Ankarberg, Kristdemokraternas partisekreterare:

"Vi hade gärna sett en större uppgång. Just nu jobbar vi intensivt med framtagandet av nya bra förslag på flera områden. Vi kommer inte att komma tomhänta till valrörelsen."Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare:

"Det bekräftar att många tröttnat på en moderat politik och vår position som Sveriges tredje största parti stärks. Vi ser fram emot valåret och att byta ut nuvarande regeringen mot en ny och grönare regering."Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare:

"Vi är glada över att vi ökar, men vår potential är betydligt större. Det är viktigt att vi blir större för att det blir svårare att ignorera kraven på en bättre skola och sjukvård. Det skulle alla tjäna på, utom de som gör stora pengar på välfärden."Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare:

"Det bekräftar en positiv trend för oss socialdemokrater. Väljarna är trötta på en trött regering som varken kan, vill eller orkar ta sig an Sveriges framtidsutmaningar."Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare:

"Jag känner att vi har ett bra utgångsläge inför valen nästa år. Sammantaget visar undersökningarna att vi stabiliserat oss på den här högre nivån."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.