Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

"Reinfeldts hånfulla stil går inte hem"

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt beskylldes av flera ledande politiska kommentatorer för att "uppträda hånfullt" och "stundtals vara arrogant".

Även Socialdemokraternas Stefan Löfven fick kritik för sitt uppträdande.

- Båda var för hånfulla i sin framtoning, anser retorikexperten Elaine Eksvärd.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en direktsänd tv-debatt.

- Det var dött lopp mellan Reinfeldt och Löfven i kväll. De har olika svagheter och styrkor. Reinfeldt hade problemet att han från början hånlog - något som påminde om Göran Perssons typ av retorik från 2006. Det är riskabelt, det riskerar att uppfattas som otrevligt. Det går inte hem, säger retorikexperten Elaine Eksvärd.

Men enligt Eksvärd föll även Stefan Löfven in i samma mönster - i alla fall i debattens början.

"Blev varm"

- Det är ju Löfvens första debatt och han var lite trevande först och använde också ett lite hånfult leende, han kan ha speglat Reinfeldts kroppsspråk. Efter ett tag kändes det som om han kom in i debatten och blev varm i kläderna, säger hon.

Hon tycker att det var förvånande att även Löfven använde en mer arrogant framtoning.

- Han är ju näringslivsexperten från Norrland, han har inte signalerat det tidigare, säger hon.

Samtidigt imponerades Elaine Eksvärd av Stefan Löfvens undanmanöver efter regeringens kritik om arbetslösheten.

- Det var snyggt när han parerade Reinfeldt med att använda oberoende politiska institut som IFAU, Insitutet för arbetsmarknads och utbildningspolitiskutvärdering, riksrevisionen och finanspolitiska institutionen för att peka på felen i Reinfeldts jobbpolitik, säger hon.

"Var ett smart sätt"

"Kvällens lustigkurre" utnämnde retorikexperten Jan Björklund till för citatet:

- Nu har det gått 25 minuter av debatten och Sjöstedt har lovat 25 miljarder kronor under hur det blir efter 100 minuter, sa han, angående vänsterledarens många utspel i debatten.

Mest oväntat var när Jimmy Åkesson drog upp ett papper och visade på invandringsstatistik - på ett papper, enligt Elaine Bergqvist.

- Det kan bli en trend, det är inte mycket tid man har, så det kan vara ett smart sätt att väcka uppmärksamhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag