Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Reinfeldts hånfulla stil går inte hem"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elaine Bergqvist.

Statsminister Fredrik Reinfeldt beskylldes av flera ledande politiska kommentatorer för att "uppträda hånfullt" och "stundtals vara arrogant".

Även Socialdemokraternas Stefan Löfven fick kritik för sitt uppträdande.

- Båda var för hånfulla i sin framtoning, anser retorikexperten Elaine Eksvärd.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en direktsänd tv-debatt.

- Det var dött lopp mellan Reinfeldt och Löfven i kväll. De har olika svagheter och styrkor. Reinfeldt hade problemet att han från början hånlog - något som påminde om Göran Perssons typ av retorik från 2006. Det är riskabelt, det riskerar att uppfattas som otrevligt. Det går inte hem, säger retorikexperten Elaine Eksvärd.

Men enligt Eksvärd föll även Stefan Löfven in i samma mönster - i alla fall i debattens början.

"Blev varm"

- Det är ju Löfvens första debatt och han var lite trevande först och använde också ett lite hånfult leende, han kan ha speglat Reinfeldts kroppsspråk. Efter ett tag kändes det som om han kom in i debatten och blev varm i kläderna, säger hon.

Hon tycker att det var förvånande att även Löfven använde en mer arrogant framtoning.

- Han är ju näringslivsexperten från Norrland, han har inte signalerat det tidigare, säger hon.

Samtidigt imponerades Elaine Eksvärd av Stefan Löfvens undanmanöver efter regeringens kritik om arbetslösheten.

- Det var snyggt när han parerade Reinfeldt med att använda oberoende politiska institut som IFAU, Insitutet för arbetsmarknads och utbildningspolitiskutvärdering, riksrevisionen och finanspolitiska institutionen för att peka på felen i Reinfeldts jobbpolitik, säger hon.

"Var ett smart sätt"

"Kvällens lustigkurre" utnämnde retorikexperten Jan Björklund till för citatet:

- Nu har det gått 25 minuter av debatten och Sjöstedt har lovat 25 miljarder kronor under hur det blir efter 100 minuter, sa han, angående vänsterledarens många utspel i debatten.

Mest oväntat var när Jimmy Åkesson drog upp ett papper och visade på invandringsstatistik - på ett papper, enligt Elaine Bergqvist.

- Det kan bli en trend, det är inte mycket tid man har, så det kan vara ett smart sätt att väcka uppmärksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.