På Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige. Foto: Pelle T Nilsson / /ALL OVER PRESSPå Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige. Foto: Pelle T Nilsson / /ALL OVER PRESS
På Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige. Foto: Pelle T Nilsson / /ALL OVER PRESS
Barn håller upp skyltar i flyktinglägret i Idomeni. Foto: Darko Vojinovic / AP TT NYHETSBYRÅNBarn håller upp skyltar i flyktinglägret i Idomeni. Foto: Darko Vojinovic / AP TT NYHETSBYRÅN
Barn håller upp skyltar i flyktinglägret i Idomeni.  Foto: Darko Vojinovic / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Reinfeldts brandtal om flyktingkrisen

Publicerad

Här är Fredrik Reinfeldts brandtal om flyktingkrisen.

Den förre statsministern riktade under Postkodlotteriets årliga tillställning kritik mot de som kallar Sveriges flyktingmottagande för kollaps.

– Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan?, sade Reinfeldt bland annat i sitt tal.

– Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?

Det frågar sig Reinfeldt ironiskt när han jämför klagomål om läget i Sverige med flyktingarnas utsatta situation.

Sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare har Moderaterna ändrat sin öppenhjärtliga inställning till flyktingmottagandet. Men Fredrik Reinfeldt, som avgick efter M:s valförlust 2014, står fast vid sin övertygelse.

Reinfeldt: "Ni hade gjort exakt samma sak"

På Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige.

– Ni hade gjort exakt samma sak. När man flyr utmed vägarna och barnen frågar pappa, vart är vi på väg, vad ska ni svara? Jo ni ska svara att någonstans i denna värld finns det någon som har öppna ögon som ser människors utsatthet och som fortfarande tror på medmänsklighet.

Reinfeldt riktar även hård kritik mot att landets flyktingmottagande beskrivits med ord som "kollaps".

– Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan? Vi måste vara försiktiga med våra ord. Annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag