Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldts brandtal om flyktingkrisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige.
Foto: Pelle T Nilsson / /ALL OVER PRESS
Barn håller upp skyltar i flyktinglägret i Idomeni.
Foto: Darko Vojinovic / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anna-Karin Nilsson

Här är Fredrik Reinfeldts brandtal om flyktingkrisen.

Den förre statsministern riktade under Postkodlotteriets årliga tillställning kritik mot de som kallar Sveriges flyktingmottagande för kollaps.

– Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan?, sade Reinfeldt bland annat i sitt tal.

– Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?

Det frågar sig Reinfeldt ironiskt när han jämför klagomål om läget i Sverige med flyktingarnas utsatta situation.

Sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare har Moderaterna ändrat sin öppenhjärtliga inställning till flyktingmottagandet. Men Fredrik Reinfeldt, som avgick efter M:s valförlust 2014, står fast vid sin övertygelse.

Reinfeldt: "Ni hade gjort exakt samma sak"

På Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige.

– Ni hade gjort exakt samma sak. När man flyr utmed vägarna och barnen frågar pappa, vart är vi på väg, vad ska ni svara? Jo ni ska svara att någonstans i denna värld finns det någon som har öppna ögon som ser människors utsatthet och som fortfarande tror på medmänsklighet.

Reinfeldt riktar även hård kritik mot att landets flyktingmottagande beskrivits med ord som "kollaps".

– Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan? Vi måste vara försiktiga med våra ord. Annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.