Foto: Jan Düsing
 Foto: Jan Düsing

Reinfeldts bomb: Jobba till 75

Publicerad

Pensionär, javisst - men först när du fyller 75 år.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar statsminister Fredrik Reinfeldt, M, för ett långt arbetsliv.

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar i DN i dag att svenskens uppfattning om att vid 65-årsdagen är arbetslivet slut, trots att vi får arbeta till 67 genom den flexibla pensionsåldern, är ett stort problem.

Intressant för arbetsgivare

- Att anställa någon som är 55 år som säger "ja, jag tänker jobba tills jag är 75 år", det är 20 år, det är en väldigt intressant och långvarig arbetsrelation jämfört med om den här personen ska försöka börja trappa ned om sex-sju år, säger han till DN.

- Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner våra arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Till Expressen säger Reinfeldts presschef, Roberta Alenius:

- Är man pigg och har roligt, kanske man vill jobba kvar längre.

Men är arbete fram till 75-årsdagen rimligt för byggjobbare?

- Det är inget tvingande förslag. Är du sjuksköterska, undersköterska eller byggnadsarbetare är det inte troligt att du kan jobba så länge.

Studera efter 50

I DN-intervjun menar Fredrik Reinfeldt att man ska vara beredd att byta jobb under arbetslivet. Likaså öppnar han för ett studiestödssystem som ska göra att det ska gå att plugga även efter 50-årsdagen.

Expressen sökte i går kväll förgäves Fredrik Reinfeldt för ytterligare kommentarer.

Carl-Johan Bergman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag