Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldts besked: Nytt jobbskatteavdrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna Bergkvist

M/S RIDDARFJÄRDEN. Det blir ett femte jobbskatteavdrag.

Om Moderaterna får bestämma.

Det beskedet lämnade i dag statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff ombord på M/S Riddarfjärden inför sitt sommartal i Gustavsberg.

- Det är bra för jobben, det är riktat till vanligt folk, och det förstärker Sverige och svensk ekonomi, säger Reinfeldt.

Enligt Fredrik Reinfeldt finns ett ekonomiskt utrymme för att genomföra det femte jobbskatteavdraget i höstens budget. Dessutom får pensionärerna sänkt skatt och den nedre brytpunkten för statlig skatt höjs.

Totalt kostar dessa reformer cirka 16 miljarder kronor.

- Därmed har vi genomfört samtliga våra reformambitioner från 2010, säger statsministern på en pressträff på väg till Gustavsberg där han i dag håller sitt sommartal.

Lärare

Moderaternas förslag i dag skulle ge en vanlig inkomsttagare mellan 200 och 300 kronor mer i plånboken varje månad, enligt Reinfeldt.

Förstärkningen blir som störst, 337 kronor i månaden, vid en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen för en gymnasielärare.

Enligt Moderaterna innebär alliansens tidigare jobbskattelättnader att 99 procent av inkomsttagarna får behålla mer än 1000 kronor i månaden.

På pressträffen konstaterade han också att den vanligaste lönen i Sverige är 28 100 kronor. Närmare 90 procent av inkomsttagarna tjänar under 40 000 kronor per månad.

- Jag tänker ta strid om för vilka de här skattelättnaderna är tänkta. Detta är en mycket medveten politik. Detta riktar sig till låg- och medelinkomsttagare, säger Reinfeldt.

Nya jobb

Enligt finansdepartementets beräkningar kommer förslaget om förstärkt jobbskatteavdrag på sikt leda till 10 000 och 15 000 nya jobb.

Fredrik Reinfeldt riktade sig också till Stefan Löfven på pressträffen i förmiddags.

- Jag har nu haft regeringsmakten i snart sju år, jag vet vad som händer om man kommer till regeringsförhandlingar utan genomtänkta förslag.

Och han konstaterade att allianspartierna även nästa år kommer med ett gemensamt valmanifest.

Vill du se ett femte jobbskatteavdrag?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.