Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Reinfeldts besked: ändra valrutinerna

Publicerad
Uppdaterad
Den misstänkta valfuskhärvan i Moderaterna kan leda till att partiet förändrar sina rutiner. Det är statsminister Fredrik Reinfeldts besked. - Finns det frågor som dröjer sig kvar huruvida detta är det perfekta eller inte, så ska vi naturligtvis titta på det, säger han.
Fredrik Reinfeldt har tidigare inte kommenterat det misstänkta valfusket. Men i går manade han till försiktighet och påpekade att det i nomineringstider pratas väldigt mycket.
- Då är det viktigt att hålla isär vad som är rykten och vad som är faktiska regelöverträdelser, säger Reinfeldt.

Ska utredas till på torsdag

Det misstänkta fusket kan tvinga partiet att se över sina provvalsrutiner.
- Finns det frågor som dröjer sig kvar huruvida detta är det perfekta eller inte, så ska vi naturligtvis titta på det, säger statsministern.
Förutom de fem moderater som Expressen rapporterat om utreds nu totalt ett 50-tal personer. Utredningen sköts av revisionsfirman Ernst & Young.
Enligt DN har riksdagsmannen Mats G Nilsson, som utreds för fusk, plockats bort från uppdraget att leda arbetet med kommunvalslistorna i Stockholm.
Utredningen ska vara klar på torsdag, och på lördag ska man göra ett nytt försök att spika listorna till riksdagen, landstinget och kommunen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag